Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Віктор Ющенко: Зрив виборів – це не просто версія, а робочий сценарій влади

Субота, 2 жовтня 2004, 14:16
Півдня телефонне інтерв'ю Віктора Ющенка "Українській правді" переносилося.

"Перетелефонуйте ще за півгодини", - відповідав Євген Червоненко, який перебуває разом із Ющенком у Відні.

Окрім нього, у Відні з Ющенком перебуває його дружина і 6-місячний син Тарас. Саме Катерина Чумаченко заплатила за попереднє лікування Віктора Андрійовича 17,5 тисяч євро - суму абсолютно легітимну, яку дозволяє її прибуток.

До вечора п'ятниці в "Рудольфінерхаус" тривав консиліум лікарів, який мав винести рішення щодо стану лідера "Нашої України". Його результат і став нашим першим питанням до Ющенка.

- Вікторе Андрійовичу, в п'ятницю мав відбутися консиліум лікарів, після якого мало бути точно відомо, як довго триватиме ваше лікування у Австрії.

- У п'ятницю зі мною працювали п'ять лікарів по різним напрямам. Їх попередні висновки: щоб завершити нинішній курс і максимально швидко повернутися до виборчої кампанії, потребує три-чотири дні перебування у клініці.

- Коли плануєте повертатися до Києва?

- Протягом цих трьох-чотирьох днів. Такі мої плани.

- Як лікарі оцінюють нинішній стан вашого здоров'я?

- Якщо брати всі попередні аналізи за 10, 18 вересня – то аналізи за четвер, 30 вересня, є найкращими. Уперше досягнуто показників, які характеризують хороший прогрес до повного одужання.

- Як ви самі можете описати свій нинішній стан?

- Я в хорошому тонусі. Останнім часом я пережив дуже складні, дискомфортні дні. Я не звик до такого фізичного стану, у такому вигляді бути перед людьми, спілкуватися з ними.

Я звик тримати відповідну планку, в тому числі й щодо свого зовнішнього вигляду. І зараз мені було нелегко. Я не скажу, що я був один на один із цими проблемами, але це було складно. Мені допомагала родина, друзі, колеги, мої виборці. І зараз частину певних дискомфортних відчуттів я вже перегорнув. Ці проблеми мене вже менше турбують.

Зараз треба максимально відновити імунітет, вийти з бази інтенсивного лікування. Тому що той об'єм ліків, який я приймаю – це, очевидно, більше, ніж усі ліки , які я за усе життя отримав. Це колосальне навантаження. Але дякуючи лікарям, здоровому, сильному організму – це вдається переборювати.

- Зараз в Україні в інформпросторі відбуваються певні процеси навколо вашої хвороби. Наприклад, у п'ятницю канал "Інтер" із посиланням на вашу медичну картку повідомив, що у вас букет захворювань, починаючи від діабету і закінчуючи виразкою шлунку.

- Десь 10 вересня я дав собі слово, що не буду коментувати жоден діагноз, не підтверджений лікарями. Це пусте заняття. До мене доходила інформація, що я хворий раком, що у мене параліч, інсульт, інфаркт. Це все байки. Я прийняв позицію таку: щодо діагнозів повинні висловлюватися тільки медики, а не куплені владою телеканали. Я даю слово, що всі діагнози, аналізи, показники, які зафіксовані в цій клініці, я оприлюдню.

- Тривають суперечки, що трапилося з вами – чи замах на життя, чи збіг випадковостей, чи щось третє? Як ви самі зараз думаєте?

- Я перебуваю у заключній фазі аналізів токсикології, судово-медичної експертизи. Вони могли б найбільш точно сказати чи щодо вірусної атаки, чи хімічного отруєння, чи харчового... Весь цей процес вони називають атиповим. Давайте дочекаємося аналізів.

- Ваша думка, чи могла з отруєнням бути пов'язана ваша зустріч з головою СБУ Смєшком і його заступником Сацюком?

- Така зустріч була. Не з моєї ініціативі. Коли Ігор Петрович (Смєшко) сказав, що це було з моєї ініціативи – мене це здивувало. Можливо, це була ініціатива третьої сторони. Коли ми зустрілися, був дуже тяжкий день, була глибока ніч, і ця зустріч виглядала зайвою, як додаткове напруження. Але так сталося, що вона відбулася.

Я не хочу сьогодні на людей, яким я перед зустріччю довіряв, напускати підозру. Я Ігорю Петровичу сказав: те, що відбулося, значна частина людей буде пов'язувати з нашою зустріччю. І тому питанням честі всіх присутніх на ній буде розслідувати цю справу до кінця.

- Чому ви пішли на зустріч, і про що там ішлося?

- Ключове питання: в ході виборів ми бачимо некоректну поведінка органів МВС, прокуратури, ряду державних адміністрацій. Я не виключаю, що й органів СБУ – у контексті зовнішнього спостереження, некоректної поведінки щодо моїх колег. Відбувся ряд подій, по яким до сьогодні не відкрито кримінальні справи.

Для мене це є свідченням того, що казав президент Кучма: ви будете мати страшні вибори. Це і було предметом обговорення. Я хотів донести до голови СБУ, що в його системі мусить панувати закон.

- Що ви почули у відповідь?

- Вони були коректні, і по ряду епізодів конкретні. Я їх сприйняв як те, що голова СБУ мене почув.

- Дехто вважає, що ваше повернення до Києва 18 вересня і виступ у цей день на мітингу було недоречним, бо ви не до кінця одужали.

- Те, що ви побачили 18 вересня в Києві – це була одна сота того, що в мене було. На той час лікарі динаміку одужання оцінювали досить оптимістично. Я навіть чув від них, що це дякуючи стилю мого організму, імунітету, я так вдало витримую вірусну атаку.

З іншого боку, ця ситуація відмінила другу частину моєї виборчої кампанії. Щодо мітингу в Києві, я виходив із того, що мені потрібно звернутися до людей, що мій стан достатній, щоб вийти до людей. Я думаю, не помилився. Ця розмова з людьми відбулася, вона не була дуже легка для мене. Всі розуміють, що це жест поваги до моїх виборців, який я мусив зробити.

У Києві я приймав амбулаторно курс терапії, який можна було робити в Україні. Я знаходився на лікарняному, але щодня працював в офісі. А лікарі наполягали, аби курс лікування вивести у фінальну частину, треба ще провести декілька днів на стаціонарі.

- Як ви самі оцінюєте – як цей тайм-аут впливає на виборчу кампанію?

- Негативно. Я знаю, що головний спосіб комунікації з виборцем – мої персональні зустрічі, на які приходять десятки тисяч людей. І те, що 25 днів я не в турі – це, можливо , теж одне з пояснень того, що відбулося зі мною. Адже майже місяць я не мав візуального контакту з мільйонами людей. Адже по телебаченню Ющенка можна побачити тільки в інтерпретації адміністрації президента.

Коли я приїжджаю до клініки, стоїть канал "Інтер" і "ICTV". Коли я приїжджаю в аеропорт, стоїть канал "ICTV". Вони сидять буквально під лікарнею, і ти не можеш зробити жодного кроку. Все, що добувається цими каналами, робиться з метою дискредитації мене і привнесення дезінформації щодо мого лікування.

- Зараз у турі ваші колеги з "Нашої України" і БЮТ...

- Я їм безмежно вдячний. Я кожен день маю десятки контактів із людьми, які роблять ці тури. В моїх рідних Сумах, Вінниці о 10 годині ранку на мітинг у маленькому райцентрі в 20 тисяч населення виходить п'ять-сім тисяч. А якщо зустріч у другій половині дня, то на моїх колег Юлію Володимирівну Тимошенко, Олександра Олексійовича Зінченка, Петра Олексійовича Порошенка приходять 15 тисяч.

Чи на мітинг Івана Степановича Плюща виходить кожен третій з міста… Зараз у регіонах працюють усі депутати коаліції "Сила народу", усі мої довірені особи. Мої друзі- колеги по коаліції, по фракції, сьогодні знаходяться у відрядженнях і беруть на себе величезний шмат агітаційної роботи. Хочеться подякувати людям за такі маленькі подвиги.

- Коли ви самі плануєте бути в передвиборчому турі?

- В понеділок-вівторок.

- Тобто прямо з аеропорту?

- Практично. На колеса, на вози, на машини – і в тур.

- За останній тиждень стався ряд ініціатив вашого головного конкурента Януковича стосовно статусу державної російської мови, відмови від інтеграції до НАТО, подвійного громадянства. Як ви розцінюєте ці події?

- Якщо говорити відверто, такі речі щиро не заявляються за три-чотири тижні до виборів. Громада може це сприймати тільки як політичну маніпуляцію, як передвиборчий популізм.

Тема російської мови або подвійного громадянства виникає, починаючи з 1994 року, за три тижні до виборів. Це перша ознака, що той, хто це говорить, робити так не буде. Шануючи людей, які щиро відносяться до проблеми мови або громадянства, слід розуміти – в такий період такі складні і дискусійні питання недоречно й небезпечно підіймати. Це не той час, коли названі проблеми знаходять об'єктивну позицію.

Якщо ми говоримо про інтереси людей, які живуть в Україні і бажають говорити російською мовою, отримувати освіту будь-якого рівня російською, бачити свій телеканал, свій театр, пам'ятники – я буду першою людиною, яка захищатиме інтереси цих людей.

Але що зробити для цього – це вже друге питання. Бо формальний статус не вирішує проблеми. Щоб розв'язати це питання чесно, кожен політик повинен пройти через розуміння потреб громадян, через спілкування з ними й усвідомлення позиції громади, через дискусію - починаючи від круглих столів, дебатів у фракції, полеміки в парламенті – і тільки тоді вона стає зрозумілою.

Щодо коментарів Кучми з цього приводу, то в цьому питанні я солідарний з його заявами . Хоча виникає питання - чому за 10 років свого правління Кучма так і не спромігся сформулювати виразну й зрозумілу кожному мовну політику. І в результаті у 2004 році суспільству намагаються нав'язати ту ж саму дискусію, що й у 1994 році...Ці питання повинен підіймати політик, якому довіряють люди.

- Можливий зрив виборів – ця тема уже вголос звучить в Україні. Спікер Литвин напряму заявив про таку загрозу і запропонував, щоб ви разом із Януковичем зустрілися з Кучмою і запобігли зриву виборів. Ви готові до цього?

- Я найбільше схиляюся до думки, що зрив виборів – це не просто версія, а робочий сценарій. Однозначно – влада обрала силовий варіант виборів. Він може закінчитися через фальсифікації, оголошення у багатьох регіонах виборів такими, що не відбулися.

Маніпуляціями з урнами, які виготовляють у Краматорську, маніпуляціями з виготовленням бюлетенів на двох матрицях – на банкнотній фабриці і на фабриці "Україна".

До нас доходить інформація навіть про вивезення матриці за межі фабрики. У нас є інформація про те, де будуть склади для фіктивних бюлетенів, і як вони по мережі будуть розсилатися.

- Як ви можете цьому протидіяти?

- Ми маємо чіткий план дій, як зупинити це. Я не буду розкривати його. Скажу лише – ми мовчати не будемо. Про це буде знати весь світ. Ми будемо діяти публічно й жорстко.

Нас турбують процеси масового звільнення керівників державних типографій, процеси в армії з так званими парадами перед виборами, пролонгацією осіннього призова, нас дуже турбує ситуація по виборах у тюрмах, у закритих медичних закладах і за кордоном.

За кордоном створено 114 виборчих дільниць і відповідні працівники отримали завдання не квапитися із створенням нормальних умов для голосування. Складною залишається тема спостерігачів. Я в курсі всіх цих сценаріїв.

З кожним днем я переконуюся, що пророчі слова Леоніда Даниловича "Ви будете мати страшні вибори" – це вже правда.

Силовий варіант буде направлений або на те, щоб вибори виграв представник від влади Янукович. Або, якщо це не вдасться – а це не вдасться точно – зробити механізм, який би дав змогу оголосити вибори такими, що не відбулися.

- Яка ваша відповідь?

- Вона багатостороння. Я на кожному мітингу звертаюся до виборців: "Друзі, долю України й виборів 31 жовтня зеки і бандити на волі формувати не будуть. Усе у ваших руках. Якщо ви здатні на маленький подвиг бути спостерігачами зранку до вечора , бути готовими захистити своє право обирати тих, кого хочете – зробіть це. Бо мова іде про ваше майбутнє".

Якщо виборець сьогодні не буде виборцем 1994 або 1999 року, а буде виборцем 2004 року – який знає ціну цій владі, розувірився в її діях, який готовий захистити відповідно до Конституції право на свій голос – вибори відбудуться. Я переконаний, що армія буде стояти на стороні правди. Як і міліція.

Абсолютна більшість людей, які служать Україні і знаходяться у рядах МВС – вони в цей день будуть слугувати закону, а не бандитам. Так само як і чиновники на середньому та першому рівнях адміністративної влади.

У нас багато людей на тих фабриках, де друкують фальшиві бюлетені і на тих складах, куди їх збираються перевозити, і там, де роблять урни. У нас є багато свідків, які це повідомляють. Вони – визначилися.

І це дає можливість сподіватися, що у нас буде сильний механізм реакції на таку поведінку влади. Я просто всіх закликаю: суддів бути суддями, прокурорів – прокурорами, виборців – бути Громадянами.



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: