Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЗА АНКЕТОЮ РАДНИКА МЕДВЕДЧУКА РЕЙТИНГИ ЮЩЕНКА І ЯНУКОВИЧА ЗРІВНЯЛИСЬ

Вівторок, 5 жовтня 2004, 13:17
Рейтинг основних кандидатів у президенти Віктора Ющенка і Віктора Януковича майже зрівнялися.

Такими є результати соціологічного опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології та Центром соціальних і політичних досліджень "Соціс" з 17 по 27 вересня.

За даними опитування, якщо в другий тур вийдуть Ющенко і Янукович, то за Ющенка готові проголосувати 38,2% опитаних, за Януковича – 37,5%, а проти обох – 6,8%.

"Рейтинги Ющенка і Януковича статистично значуще не відрізняються", - ідеться у прес-релізі соціологів.

3,2% сказали, що не брали б участі у другому турі виборів із такими учасниками, а 14,3% не дали певної відповіді.

В першому турі за Ющенка готові проголосувати 31,5%, за Януковича – 30,6%. "Різниця між цими рейтингами статистично незначуща", - зазначають автори прес-релізу.

За Мороза в першому турі проголосували б 6,0%, за Симоненка – 5,2%, за Вітренко – 1,0% та за Кінаха – 0,8%.

Кожен з інших кандидатів має менше 0,5% прихильників, а всі вони загалом – 0,9%. 4,5% опитаних збираються голосувати проти всіх, а 19,5% не дали певної відповіді.

Згідно з результатами цього опитування, 69% опитаних впевнені в тому, що вони будуть брати участь у виборах, 17% вважають, що вони “скоріше будуть брати участь у виборах”, 7% ще не визначились щодо своєї участі у виборах і близько 8% сказали, що вони не будуть голосувати.

На питання щодо статусу російської мови 41% опитаних вважає, що її потрібно зробити другою офіційною в Україні, 36% хотіли би, щоб російська мова була офіційною в тих регіонах, де більшість населення цього бажає.

В той же час 17% виступають за те, щоб усунути російську мову з офіційного спілкування по всій Україні. Близько 6% не визначились із своєю позицією по цьому питанню.

17% респондентів хотіли би, щоб Україна стала членом Європейського Союзу, навіть за умови, що це призведе до закритих кордонів із Росією – з візами та митницями.

В той же час 56% хотіли би мати відкриті кордони із Росією, навіть за умови, що заради цього доведеться відмовитись від членства України в ЄС, 24% респондентів не визначились із своєю відповіддю, 3% відмовились відповідати на це питання.

Було опитано 11058 респондентів за вибіркою, репрезентативною для дорослого населення від 18 років кожної з областей України, а також для АР Крим, Києва і Севастополя.

Статистична похибка вибірки для даних по Україні в цілому складає 0,95% (без урахування дизайн-ефекту).

Опитування проведене методом особистого інтерв'ю вдома у респондентів по опитувальнику, розробленому Київським центром політичних досліджень і конфліктології.

Як відомо, дану структуру очолює радник глави адміністрації президента Михайло Погребинський. Раніше замовлені ним соцдосліджування показували скорочення рейтингів Ющенка і Януковича до 1-2%, однак ці дані не підтверджувалися, коли дослідження проводилися цими ж соціоцентрами на замовлення інших структур.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування