Склад №13 без антиющенківських листівок. Асиметрична відповідь влади?

Четвер, 7 жовтня 2004, 12:09
- Юра, не лезь, это не твоя свадьба.

- Нестор, это моя страна!

- Юр, можно и по е…лу получить.

- Можно и сдачи…

Це уривок з діалогу між депутатами Нестором Шуфричем із СДПУ(о) і Юрієм Луценком від СПУ. Розмова відбулася у середу ввечері на території "Експоцентру" (ВДНХ), біля павільйону № 13.

Цьому передувало анонімне повідомлення, яке отримали депутати-"нашоукраїнці", про наявність в приміщенні нібито антиющенківської агітації. Все начебто повторювало події кількох останніх днів, коли то в типографії "Новий друк", то в "Експоцентрі" знаходили тонни агіток на підтримку Януковича і наклепницького й образливого характеру щодо Ющенка і його політичних соратників.

Втім, кілька "але" відрізняли вечір 6-го жовтня від попередніх актів викриття типографського бруду.

Хронологія вечора:

16-00. Біля павільйону депутат від БЮТ Віктор Терен та "нашоукраїнці" Володимир Філенко і Сергій Соболєв. З табору Януковича прибули близько десятка парламентаріїв: серед них Хомутинник, Бахтєєва, Горбаль, Зубанов. З’являється знімальна група від телеканалу "НТН".

16-30. До павільйону під’їхав Нестор Шуфрич.

17-00. З’явилася знімальна група "5-го каналу". Філенко розповів двом знімальним групам про нібито наявність наклепницьких матеріалів про Ющенка, втім запевнив, що силового входження не буде... Павільйон оточила міліція.

Терен розповів, що охорона всередині не впустила депутатів через відсутність ключів. Павільйон скляний, але по периметру заввишки 2 метри затягнутий чорними фіранками.

Двом телеоператорам вдалося з дерева на висоті 4-5 метрів зазирнути всередину. На картинці видно, що підлога завалена поліграфічною продукцією, але її зміст розібрати неможливо.

18-00. Біля павільйону залишається лише два депутати від опозиції, кількість парламентаріїв від Януковича збільшується до 15-20 осіб. Шуфрич натякає, що події відбуватиметься протягом ночі. На пряме запитання "Чого чекаємо?", Шуфрич відповів: "Суші".

Протягом сорока хвилин підвезли пластмасові столики і стільці. Парламентарії від "Регіонів" і СДПУ (о) разом з численною кількістю помічників повечеряли. Подавали... суші.

Близько 19-00 Соціаліст Юрій Луценко вимагає від Шуфрича впустити його до павільйону. З’ясовується , що хоча "Експоцентр" у власності ДУСі, павільйон орендував народний депутат Григорій Бондаренко, і тому це приватна територія, куди не дозволяє потрапити навіть депутатський доступ №1.

Вантажний мікроавтобус намагається в’їхати по естакаді в середину павільйону, але йому перешкоджає Луценко. Шуфрич погоджується показати соціалісту матеріали.

В цей час під’їжджають ще два "нашоукраїнці" – Ігор Осташ та Юрій Кармазін.
Біля павільйону знімальні групи всіх каналів, окрім центральних та "ICTV".

19-30. Луценко виходить з павільйону і повідомляє, що всередині лише агітаційна продукція на підтримку кандидата від влади. Окрім того, за його словами, там є твір Володимира Скачка "Журналіст проти месії", але нічого наклепницького, як знаходили раніше, в павільйоні немає.

Луценко просить вибачення в "більшовиків" і пропонує розійтися. Втім, це, вочевидь, не той сценарій, за яким мали завершитися події того дня. Біля павільйону зібрався натовп, у якому переважали молодики на кшталт мукачівських "коротко стрижених" в шкірянках і 5-6 юнаків з футболками громадської ініціативи "Пора".

Далі хронологію важко зберегти достеменно точно, бо все відбувалося мляво і хаотично, але без зупинок в часі. Вхід до павільйону перекривав мікроавтобус. В проміжку між ним і дверима павільйону сперечалися Шуфрич і Кармазін. Останній голосно вимагає продемонструвати йому наявну поліграфію.

Їх оточили телекамери. Потім один з молодиків штовхнув операторів на Кармазіна. Інший – навалився з того боку, де був Шуфрич. Далі лунали звуки розбитого скла. Кармазін схопив одного з молодиків, стверджуючи, що це провокатор. Шуфрич на телекамери демонстрував порізаний піджак свого колеги.

Близько дев’ятої відбулася розв’язка. Мікроавтобус в притул під’їхав до павільйону, протягом 10 хвилин туди щось завантажили. Шуфрич на телекамери повідомив, що й раніше відбувалися напади на осередки СДПУ (о) і "Регіонів України", але тепер Нестор Іванович переконаний, хто цим займається і йому соромно за "нашоукраїнців".

Слова Шуфрича "Кінець фільму" лунали не для публіки, але після того молодики розійшлися , а депутати роз’їхалися.

П’ятигодинне протистояння можна переказати, але навряд чи з цього зрозуміло, що насправді відбулося. Навіть коректно змонтована відеокартинка не дасть відповіді. Втім, всі журналісти, які були там, зійшлися, що 6 жовтня розраховувалося, як провокація проти опозиції.

Можливий сценарій:

1. Невідомий повідомляє про наклепницькі агітматеріали опозиціонерам.

2. Біля павільйону збираються депутати з обох таборів.

3. Опозиціонерів не пускають, щоб пересвідчитися в наявності або відсутності матеріалів.

4. Опозиція входить силоміць.

5. З’ясовується , що на складі лише продукція Януковича, до того ж павільйон офіційно орендований Бондаренком, а тому це вже приватна територія, а не Державне управління справами.

6. Всі телеканали демонструють розбиті шибки і порвані піджаки більшовиків. Свідками виступають чи не в повному складі фракції "Регіонів" і СДПУ (о).

7. Опозиція дискредитована в організації екстремістських акцій на рівному місці.

Можливо, цей сценарій мав стати асиметричною відповіддю на попередні знахідки опозиції. Але його трохи поламав Луценко, змусивши Шуфрича продемонструвати продукцію в павільйоні, що і розрідило обстановку. На щастя Шуфрича, акція вдалася завдяки Юрію Кармазіну. Істерія Юрія Анатолійовича дозволила отримати і необхідну телекартинку, і добре підготовлений коментар Шуфрича.

Читайте також:

Чорнуха проти Ющенка


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування