Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

СПУ висуває вимоги Ющенку. Серед них політреформа через 6 днів

Середа, 3 листопада 2004, 13:49
В середу відбулося засідання політвиконкому Соцпартії України, на якому було ухвалено меморандум про готовність підтримати Ющенка за умов виконання деяких умов.

Про це УП повідомив член фракції СПУ Юрій Луценко.

Згідно з рішенням політвиконкому, соцпартія може підтримати Ющенка за умови, якщо він візьме на себе зобов'язання "прийняти ключові положення кандидата від СПУ".

Згідно з меморандумом, це такі пункти:

Негайне проведення політреформи. Ющенко має забезпечити участь фракції Нашої України в конституційному процесі і підтримку проекту політреформи, узгодженого за змістом і термінами реалізації;

У земельному питанні Ющенко повинен зобов’язатися негайно відмінити вето президента на закон про заборону продажу землі сільськогосподарського призначення;

Ющенко повинен заявити про ненадання жодних гарантій недоторканості від кримінальної відповідальності ні президенту Кучмі ні його оточенню.

Також Ющенко повинен гарантувати найшвидше розслідування резонансних вбивств;

Ющенко повинен зобов'язатися прийняти рішення про виведення військ з Іраку протягом 2 тижнів;

Ющенко повинен взяти до виконання соціальні положення СПУ: мінімальна зарплата і пенсія не менше прожиткового мінімуму, зменшення тарифів у комунальній сфері, повернення заощаджень громадян, безоплатна освіта і медицина;

Ющенко повинен відмінити "незаконну приватизацію об’єктів стратегічного значення";

Ющенко мусить підтримати позаблоковий статус України та повинен гарантувати розвиток "добрих стосунків з сусідами, найперше з Росією".

У меморандумі сказано, що ці зобов’язання, якщо їх прийме Ющенко, будуть гарантією "активної підтримки його кандидатури у другому турі".

СПУ хоче, аби ці положення були оформлені двостороннім договором. Під текстом стоять підписи соціалістів: Мороза, Вінського, Бокого, Луценка, Ніколаєнка, Гармаш, Чернікова, Шибка і Мельничука.

В інтерв’ю журналістам Мороз сказав, що Конституційна комісія парламенту пропонуватиме проголосувати політреформу 9 листопада, у наступний вівторок.

На питання, що робитиме СПУ, якщо нашоукраїнці проголосують, але їх голосів не вистачить для внесення змін до конституції, Мороз сказав, що вони все одно підтримають Ющенка.

Але в разі якщо Наша Україна не дасть голоси, Мороз сказав: "Тоді треба говорити , що вони не можуть виконати цих умов".

Раніше в середу Луценко заявив, що він особисто готовий підтримати кандидата Ющенка, бо "категорично проти формули непідтримки обох кандидатів".

"Я голосую за Ющенка, бо категорично проти формули непідтримки обох кандидатів, що вийшли до другого кола виборів. Фактично — це позиція Понтія Пілата, який в рішучий момент вмив руки", - йдеться у заяві.

"Шкода, що ми знову мусимо вибирати з двох зол. І все ж, це — можливість вибору", - додав він.

Він також нагадав, що з'їзд СПУ прийняв рішення про неможливість підтримки кандидата від влади.

"Чи проголосують за нього всі прихильники СПУ, залежить від переговорів двох лідерів опозиції, про готовність до яких вже заявив Олександр Мороз. Я впевнений що при умови серйозної соціалізації програми дій Віктора Ющенка ми зможемо разом досягти перемоги над кучмізом", - йдеться у документі.

В коментарі УП він підкреслив, що це його особиста позиція. За його словами, є й інші прихильники підтримки Ющенка, проте вони не оголошували свою позицію офіційно.

"Українська правда"

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування