Янукович пригрозив губернаторам помститися за програш влади

Середа, 3 листопада 2004, 18:58
З чого б ще почалося розширене засідання Кабміну після першого туру, як не з розмови про вибори. Ледь привітавшись, прем'єр Янукович закликав проаналізувати події, щоб у вирішальний момент не повторилося те, чого можна уникнути.

Вся іронія цієї фрази, яка не тільки поклала початок, але і задала тон засіданню – що кандидат від влади і далі вважає можливим уникнути неминучого – остаточного результату голосування.

Прем'єрський оптимізм очевидно годується даними ЦВК і екзіт-поллів, які показали приблизно рівний рівень симпатій населення до основних конкурентів. Однак та склянка, яка для одного наполовину повна, для іншого може виявитися наполовину порожньою.

Що б не говорили сьогодні нетерплячі уболівальники, а кандидати йдуть ніздря в ніздрю.

Але якщо для Віктора Ющенка сьогоднішній результат дався хоча і непросто, але без фатальної напруги, то для Віктора Януковича нинішній рівень підтримки був забезпечений всезагальною мобілізацією, був узятий на межі сил. Вичавлено було усе, що можна, резерву не залишилося.

Ще до першого туру була пущена в хід важка артилерія – пенсійні дотації, і більше в арсеналі немає боєприпасів, що і підтвердило нинішнє засідання Кабміну. На початку була заявлена соціальна тематика, і усі чекали нових популістських кроків і заяв. Але саме соціальних рішень, які змогли б спонукати хоча б когось ще віддати через три тижні свій голос за прем'єра, прийнято не було.

Що ж, нічого дивного – з мимохіть кинутої на адресу Азарова фрази про те, що потрібно посилити фінансову дисципліну і підвищити наповнюваність бюджету, стало ясно, що і виконання раніше обіцяного викликає складності. А згадка про гальмування повернення заборгованостей із зарплат, яка і до того погашалися далеко не в пожежному темпі, наводить на думку про те, що Кабмін просто втрачає контроль над процесами.

І як би не обережничав Янукович у присутності преси, скільки б він не повторював, що виконавча влада повинна працювати так, начебто ніяких виборів і немає зовсім, але приховані погрози, висловлені губернаторам через три дні дня після виборів, у черговий раз підтвердили, чого насправді чекає прем'єр від виконавчої вертикалі, і які наслідки матиме обман його очікувань.

"Люди голосують проти влади в тих регіонах, де місцева влада не справляється зі своїми безпосередніми обов'язками", - заявив Янукович, і пообіцяв розібратися.

"Є сьогодні приклади, і їх у мене багато. Я їх після виборів буду розбирати", - підбадьорив він присутніх губернаторів.

"Зробіть людям роз'яснення, що це такий політичний час, коли сьогодні політики, які накопичували всі роки незалежності борги у різних напрямках, по заробітних платах, порушували державні зобов'язання, розкрадали державне майно, знущалися з людей - зараз вони знову рвуться до влади, і зараз вони ганьблять наші з вами спільні дії", - додав Янукович.

Цікаво, він дійсно вважає, що люди не в змозі відрізнити недбайливого сільського голову від глави Кабміну, який претендує стати лідером нації?

Або він переконаний, що в тих же Луганській або Донецькій областях, які дали понад 80% голосів кандидату від влади, - життя прекрасне, усі питання уже вирішені, немає шахтарських міст, які мерзнуть, роздовбаних доріг, несправних водопроводів, а ціни просто уражають своєю доступністю?

А, може, його повага до власного народу простирається настільки далеко, що він думає, начебто політичні погляди і переваги людей формуються винятково на підставі працюючих лампочок і заасфальтованої або не заасфальтованих тротуарів?

Звичайно, існують різні думки про інтелектуальні здібності кандидата від влади, але навряд чи він усерйоз може так вважати.

І отут не зайве буде нагадати, що останнім часом Віктор Янукович досить часто акцентував увагу на відповідальності місцевої влади. Тепер стало остаточно ясно – що саме мається на увазі.

У середу всім було дано зрозуміти, що ті представники місцевої влади, які не забезпечать потрібний результат голосування, відчують на собі всі принадності прем'єрської помсти, поданої під соусом наведення порядку і підвищення ефективності роботи на місцях над соціально важливими проблемами.

Дехто з губернаторів слухав усе це, віддано дивлячись на трибуну, а багато хто опустили очі і на їхніх обличчях читався непростий роздум... І дійсно – помсти можна побоюватися лише з боку переможця... Тому, хто програв, буде не до того...


Читайте також:

ЯНУКОВИЧ ВВАЖАЄ, ЩО ДО ВЛАДИ РВУТЬСЯ ЗЛОДІЇ. Він просить поліпшити собі імідж

ЯНУКОВИЧ БУДЕ ВДЯЧНИЙ МІЛІЦІЇ ЗА ПРОВОКАТОРІВ ВІД НЬОГО

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування