Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

КУЧМА І КІВАЛОВ ПОГОВОРИЛИ ПРО СПЕКУЛЯЦІЇ

Понеділок, 8 листопада 2004, 14:36
Голова ЦВК Сергій Ківалов обвинувачує у затягуванні з оголошенням результатів виборів першого туру голів деяких територіальних виборчих комісій, які дотепер не відіслали свої протоколи до Центвиборчкому.

Президент Кучма запросив голову Центвиборчкому Сергія Ківалова, щоб з'ясувати в нього, чому ЦВК не оголошує результати виборів.

Кадри зустрічі президента з Ківаловим показав "5 канал".

У відповідь на запитання Кучми Ківалов заявив, що "затримки немає", нагадавши, що закон про вибори президента дає ЦВК десять днів для обнародування офіційних даних.

"Це можна було наступного дня зробити, і через 2 дні. Але я і сьогодні не можу цього зробити. Біда в тому, що немає протоколів. Чому? Ми починаємо розбиратися", доклав Ківалов президенту.

За його словами, винуваті в усьому голови територіальних виборчих комісій, які не передають протоколи до ЦВК. "Я можу їх тільки просити, щоб вони передали, а вони говорять мені, що в нас є термін до 11 числа", додав Ківалов.

11 листопада минає 10 днів, відведених законом на оголошення офіційних результатів виборів ЦВК.

Як повідомила прес-служба президента, Кучма звернув особливу увагу на необхідність усунення помилок, допущених у першому турі голосування, передусім щодо правильності складання виборчих списків.

Ківалов поінформував Кучма, що ЦВК направила телеграми до усіх територіальних виборчих комісії, доручивши їм звірити списки із даними паспортних столів.

"За тими даними, які отримала ЦВК, на сьогодні ми маємо 76 тисяч уточнених списків виборців", - зазначив Ківалов.

Кучма заявив, що він, "як президент України давав доручення губернаторам, щоб на це звернули першочергову увагу, щоб не було такого, що людина не може проголосувати".

Президент також торкнувся теми оприлюднення результатів голосування, яке, за його словами, "вже стає предметом широкої політичної спекуляції".

Зокрема, це стосується звинувачень "Нашої України" на адресу Центрвиборчкому у затягуванні оголошення результатів виборів.

"Всі в Україні повинні знати, що електронна версія не є правовою, вона просто інформаційна. Головний підсумок виборів за протоколами", важає Кучма.

Ківалов повідомив, що станом на 12-00 8 листопада до ЦВК не було здано ще 30 протоколів, а в окремих зданих протоколах відсутні відомості, які мають міститися в них.

Окрім того, через оскарження в суді рішень ряду тервиборчкомів - досі продовжуються судові процеси, і остаточні рішення можуть бути винесені тільки після рішень судів. Це стосується, зокрема, 100 округу у м. Кіровоград, 200 та 203 округів у Черкаській області, 71 округу на Закарпатті.

"Щоб сьогодні не говорили і як би не намагалися на нас впливати різними засобами, ми будемо діяти в рамках виключно закону про вибори президента. Цей закон був прийнятий депутатами – голосували і ліві, і праві, і центристи. Тепер починають питати з ЦВК – чому так. Тому що ми виконуємо всі норми закону, який виписав парламент", - наголосив Ківалов.

В свою чергу Кучма заявив, що "завдання влади і ЦВК не відступати від букви закону".

"Нам потрібні абсолютно прозорі, чесні вибори. Ми обираємо главу держави не на один день, а на 5 років, і від цього великою мірою залежить майбутнє України. Хочу попросити – відкидати з будь-якої сторони все, що не відповідає чинному законодавству і нормам нашої Конституції", - підкреслив Кучма.

Ось вже 6 днів, як Центвиборчком рахує 2 з невеликим відсотки бюлетенів, що залишилися. Раніше члени ЦВК обіцяли оприлюднити результати по 100% протоколам 7-8 листопада.

Однак в понеділок стало відомо, що засідання ЦВК, на якому повинні бути затверджені результати, швидше за все, не відбудеться.

Опозиція звинувачує ЦВК у затягуванні оголошення результатів. На думку штабу Ющенка, Ківалов боїться оголошувати результати, оскільки Ющенко переміг у першому турі.

На понеділок не було 100% даних протоколів виборчих комісій з 15 областей, у більшості з яких лідирує Ющенко.

Читайте також

КІВАЛОВ У КУЧМИ. ВІН НЕ БУДЕ ОБНАРОДУВАТИ РЕЗУЛЬТАТИ ВИБОРІВ

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування