КУЧМА Й ПУТІН ЗУСТРІЧАЮТЬСЯ В АЕРОПОРТУ. Путін сказав: "добре, що не гірше"

Середа, 1 грудня 2004, 23:00
В урядовому аеропорту "Внуково-2" у четвер увечері проходить зустріч президентів Росії й України Володимира Путіна й Леоніда Кучми.

На початку зустрічі Путін сказав: "Шановний Леоніде Даниловичу, радий, що вважали за можливе у цей дуже складний період розвитку внутрішньополітичної ситуації в країні хоч і на кілька хвилин зустрітися, щоб обмінятися думками про те становище, яке склалося в Україні, про перспективи розвитку ситуації й про вихід із цієї дуже гострої політичної кризи".

"Незважаючи на гостроту, вам вдалося утримати ситуацію в руках від крайніх проявів. Слава Богу, що не трапилося нічого гіршого", - сказав Путін.

"Ми дуже стурбовані всім тим, що пов'язане з тенденцією розколу країни, і ми підтримуємо ваші зусилля, спрямовані на зміцнення цілісності держави. Ми переживаємо у зв'язку із цим, і нам не байдуже те, що там відбувається", - відзначив президент РФ.

"За офіційним переписом населення на Україні проживає 17% етнічних росіян. Насправді - набагато більше. Це повністю російськомовна країна. Ми не ділимо її ні на Захід, ні на Схід, кожні дві родини в Україні, якщо не більше, мають родинні й особисті зв'язки в Росії", - сказав Путін.

"Те, що відбувається, серйозна внутрішньополітична подія. Ми із тривогою стежимо за тим, що відбувається, і висловлюємо нашу підтримку тому, що ви робите з метою виходу із кризи", - підкреслив президент Росії.

"Хочу вас запевнити в тому, що Росія завжди буде з Україною, буде її підтримувати й допомагати у всіх зусиллях, спрямованих на стабілізацію обстановки в країні. Для нас Україна - єдина й незалежна держава. Як ви правильно сказали, ми стільки років жили в одній країні й не ділимо в наших серцях Україну на північ, південь чи захід", - сказав Путін.

"Які би внутрішньополітичні вири не бушували, ми сподіваємося, що всі сторони будуть залишатися в рамках законодавства й діючої Конституції. Варто тільки порушити Конституцію, і сама країна затріщить", - сказав Путін.

"Ми готові брати участь у врегулюванні ситуації в тих рамках, які ви вважаєте можливими для нас", - відзначив президент Росії.

Сам Кучма відзначив, що "було б дивним, якби Росія стояла осторонь" від подій, що відбуваються в його країні.

"Без використання зусиль Росії щодо виходу з політичної кризи, її завершення буде неможливим без втрати Україною свого обличчя", - підкреслив Кучма.

Він подякував Путіну за те, що в "круглому столі" (за участю Віктора Януковича, Віктора Ющенка й міжнародних посередників) двічі від Росії брав участь спікер Держдуми Борис Гризлов.

"Не хочу, щоб мене зрозуміли неправильно, але тієї України, яка була до виборів, її зараз не існує, - сказав український президент.

"Її розділили. Причому, з однієї сторони не враховується думка іншої сторони, і ця політика робиться силовим, революційним шляхом, і при цьому не враховуються економічні наслідки", - додав він.

"Ми вже бачимо економічні наслідки, не буду їх перераховувати, але знизилося наповнення скарбниці, знизилися вантажопотоки", - констатував Кучма.

Зокрема, за його словами, через західну частину України вантажопотоки знизилися в чотири рази, а в деякі порти не заходять суда.

"Здавалося, що рішення загалом, котре дає можливість розв'язати конфлікт у політико-правовому полі, учора знайшли. Учора один одному руки потисли, потискали, але треба розблокувати держустанови. Не уряд буде винен у процесах, які йдуть. Це не уряд зараз не працює, а уряду не дають працювати.

Начебто б компроміс знайдено, у тому числі в правовому полі, але як далі будуть розвиватися події, однозначної відповіді в мене нема", - сказав Кучма.

"Найголовніше - Верховний суд як вищий орган повинен сказати, чи були порушення чи ні. Політичне рішення парламентом ухвалено. Це правильно, треба шукати політичне рішення виходу", - додав він.

"Процес уявляється дуже простим - рішення Верховного суду, конституційна реформа, що дозволяє через кілька днів затвердити уряд парламенту. У цьому випадку парламент буде відповідати за становище в країні. Потім комісія розгляне пропозиції, як провести перевибори", - сказав Кучма.

За його словами, переголосування на виборах не буде, оскільки "це буде плебісцитом". "Я не знаю в жодній країні такої юридичної норми, як переголосування", - підкреслив президент України.

Путін погодився з ним, сказавши, що "здивований такими пропозиціями". "Це нічого не дасть, переголосування можна проводити в третій, четвертий, двадцять п'ятий раз, поки одна зі сторін не одержить потрібні результати", - сказав президент Росії.

Путін подякував Кучмі за високу оцінку зусиль Росії як посередника.

"Ні Росія, ні Європейський Союз, ні міжнародні організації, вони проблем не вирішать. Вони можуть зіграти роль посередників, але останнє слово - за українським народом", - сказав президент РФ на зустрічі зі своїм українським колегою.

Кучма на це заявив, що сторони протистояння на Україні повинні йти назустріч одна одній.

"Діяти в рамках Конституції", - додав Путін.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте також:

КУЧМА ПОЇХАВ НА КИЛИМ ДО ПУТІНА. На вечір призначено таємне віче



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

11:27
фотоМіністр освіти розповів про НУШ, експерименти з вишами і відмову від ступеня – інтерв’ю
11:18
АРМА просить Раду та РНБО розв'язати проблему Сахалінського родовища
11:04
Курс валют на 29 березня: офіційна гривня зміцнилась до євро
10:58
У Києві чоловік заради помсти колишній вбив її цуценя: поліція оголосила про підозру
10:57
Виробництво напівпровідників у Південній Кореї зросло найбільше з 2009 року
10:56
Сирський: Якщо росіяни знову рушать на Харків, він стане для них фатальним містом
10:56
Футзальний клуб знявся з чемпіонату України через перехід гравців у стан повної бойової готовності
10:50
Завершення опалювального сезону до кінця тижня заощадило б пів мільярда кубометрів газу - Чернишов
10:35
Франківщина, Черкащина, Київщина й Вінниччина: в ОВА розповіли про наслідки атаки
10:32
Молдова не підтверджує дані про проліт ракет своєю територією під час удару РФ по Україні
Усі новини...