Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ВЕРХОВНИЙ СУД ЩЕ РАЗ НЕ ЗАДОВОЛЬНИВ АДВОКАТА ЯНУКОВИЧА. А член ЦВК розповів про його "натягнутий" мільйон

Четвер, 2 грудня 2004, 11:11
Верховний суд не задовольнив скаргу представника Януковича про закриття провадження по скарзі представника Ющенка Катеринчука через її непідвідомчість суду.

Голова верховного Суду Ярема, виголошуючи рішення суду у четвер, заявив, що його головною функцією є "захист і поновлення прав громадян".

Раніше представник Віктора Януковича у Верховному Суді вимагала припинити розгляд двох пунктів позову довіреної особи Віктора Ющенка про невизнання результатів голосування 21 листопада й визнати переможцем на виборах Віктора Януковича.

"Тільки ЦВК має право встановлювати результати виборів, а не Верховний Суд України", - зазначила вона.

Верховний суд також не задовольнив виклик голів тервиборчкомів по Донецькій області, як того вимагала представник Януковича Олена Лукаш.

У середу Верховний суд відхилив низку клопотань представника Януковича, звинувативши її у затягуванні справи.

Своє засідання у четвер, на якому розглядається скарга довіреної особи кандидата в президенти Віктора Ющенка Миколи Катеринчука на постанову ЦВК про оголошення президентом України Віктора Януковича, Верховний Суд розпочав із заслуховування члена ЦВК Руслана Князевича.

Князевич засвідчив, що результати голосування у другому турі президентських виборів було сфальсифіковано, оцінюючи цю цифру в 1 млн. голосів.

"На мою думку, після восьмої години вечора (21 листопада) було вкинуто 1 млн. голосів", - сказав Князевич.

Член ЦВК вважає, що основним показником здійсненої фальсифікації є робота автономної інформаційної системи ЦВК. "Якщо стежити за її роботою - відбувалися серйозні маніпуляції: з багатьох регіонів дані про явку прийшли не о 20.30 вечора, як це відбувається зазвичай, а лише ранком 22 числа. Це дані з Донецької, Луганської, Харківської, Запорізької й Дніпропетровської областей", - сказав Князевич.

"Я можу допустити, що в руках якоїсь сили були електронні коди доступу. У тих людей, які були розробниками й конструкторами цієї системи, ці доступи було відібрано за день до виборів, і передано для зберігання я не знаю куди. Але ці люди, наскільки я знаю, дали пояснення нотаріально завірені, вони готові доповісти в суді", - заявив він.

Князевич стверджує, що якщо мати у своєму розпорядженні такі коди доступу, можна відслідковувати, "з якого регіону які дані надходять". "Якщо ви вірите, що вас не влаштовує якийсь результат, ви припиняєте з певних регіонів надходження до ЦВК цих даних і фактично "натягаєте" явку або "натягаєте" результат", - підкреслив він.

За словами члена ЦВК, про це свідчить той факт, що якщо під час проведення виборів у попередні роки зі східних регіонів дані приходили в першу чергу, тому що в них проживає переважно міське населення й результати легко обробляються, то в другому турі президентського голосування нинішнього року "відбувся абсолютно феноменальний випадок".

"Дані із цих регіонів прийшли останніми. Я вважаю, що вони спочатку були відіслані, їх зупинили й сказали, що треба якимось чином ці дані підвищити. Цим пояснюється та явка, а також випадки, коли голосували 100 і більше відсотків людей, або коли проголосували більше людей, ніж було в списках", - заявив він у суді.

Князевич виклав й інші факти, які, на його думку, є свідченням фальсифікації результатів виборів і неналежного виконання обов'язків. Він також заявив, що ЦВК не виконала судове рішення щодо сотого виборчого округу. Крім того, за словами члена комісії, після першого туру "відбулася вакханалія з відкріпними посвідченнями".

Він також зазначив факти примусу людей голосувати за відкріпними посвідченнями, недопущення на виборчі дільниці міжнародних спостерігачів і представників засобів масової інформації.

У зв'язку із цим, заявив Князевич, після 23 листопада він перестав брати участь у роботі ЦВК.

Відповідно до оприлюднених ЦВК результатів другого туру голосування 21 листопада, за Віктора Януковича проголосували 49,46% виборців, або близько 15,1 млн. чоловік, за Віктора Ющенко - 46,61% (більше 14,2 млн. чол.). ЦВК визнав переможцем Януковича, однак це рішення офіційно не оприлюднене й зараз оскаржується в суді.

"Інтерфакс-Україна", "Українська правда"


"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування