Литвин не сприймає "іронії" і боїться, що в Києві, як в 1917 році, виникнуть комуналки

Понеділок, 6 грудня 2004, 13:39
Мер Києва Олександр Омельченко пропонує невідкладно відправити у відставку уряд Януковича, а на місце тимчасового голови уряду призначити Миколу Азарова.

Таку пропозицію він висловив на раді з місцевого самоврядування при голові Верховної Ради.

"Поки у вас будуть круглі столи, поки ви будете вирішувати, консенсуси шукати, хай людина працює", - зазначив Омельченко, маючи на увазі голосування в парламенті щодо політреформи і змін до закону про вибори.

Литвин на це нервово зреагував, зазначивши, що він вже "вдосталь наслухався промов" і не сприймає "іронії" мера Києва.

"Я виходжу з того, що слід виконувати всі постанови, у тому числі й Верховній Раді. Коли парламент записав, що з 1 по 3 грудня розгляне і прийме політреформу, то вона має розглянути і прийняти рішення. Коли на круглому столі написали, що треба розблокувати органи влади, вони повинні бути виконані", - зазначив він.

"Я ще раз повторюю: президент сказав, що він готовий. Приймається політреформа - він призначає виконуючого обов'язки голови уряду і підписує закон про зміни до Конституції. Приймається закон про зміни до закону про вибори - він підписує і відправляє у відставку ЦВК", - додав він.

"Просто треба, щоб ми ці позиції виконали, а ми хочемо, щоб одна сторона виконувала, а інша не хоче виконувати свої. Я цього не можу прийняти, бо мені треба консолідувати парламент, щоб ніхто не переламав один одного й не сказав: я переміг", - наголосив Литвин.

Водночас Омельченко нагадав, що вони зі спікером найкраще знають ситуацію в Києві й зазначив, що "люди стають злі".

"Ще дві неділі, неділю вони такими не були. Ті самі люди стають злі, тому треба приймати рішення, бо час підходить до піку", - зазначив мер Києва.

Литвин також висловив побоювання, що розв'язавши кризи у верхах, буде пізно вирішувати кризу в низах.

"Ми повинні зробити все, і прийняти такі рішення, щоб люди поїхали швидко додому. Бо, я думаю, всі ви добре знаєте історію, що може накопичитися такий негативний потенціал, коли ми навіть у верхах розберемося, а цим людям, які залишаться, потрібна буде робота, і кроки будуть непередбачувані" - сказав він.

"Я не хочу, щоб зараз були такі дії, що будуть заходити до хати погрітися, а потім сподобається, залишаться, і буде як в 1917 році, коли з'явились комуналки", - пояснив свої побоювання Литвин.

Він порадив дивитися у "коріння проблем". Литвин також відкинув пропозицію донецького губернатора щодо федералізації.

"Зараз це все одно, що підкидати дрова в те багаття, яке палає в Україні. Це складний процес, який правовим шляхом вирішити неможливо. Так записано в Конституції. Я також не хотів би порушувати питання про те, хто кого годує. Бо так як у нас нема справедливості в особистих податках, коли бідний і багатий платить 13%, так нема справедливості у відносинах з регіонами", - зазначив він.

"Спочатку нам потрібна консолідація, а потім будемо вирішувати, хто кого годує", - наголосив Литвин.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування