Януковича використали в сценарії російських ляльководів

Понеділок, 6 грудня 2004, 15:57
Росія використовує для дестабілізації однаковий сценарій "федералізації" - не лише в Україні, але й в інших країнах колишнього СРСР - для втримання їх в орбіті впливу.

Як пише американський експерт Володимир Сокор в "Уол Стріт Джорнал", Росія розробила "федеральні" проекти для створення "федеративних одиниць" під протекторатом Москви на територіях інших держав.

Сокор відзначає, що наступним кроком є "неофіційна, але фактична абсорбція цих одиниць у російську орбіту й маніпулювання відносинами між центром "федеративної" держави і її складовими шляхом нацьковування їх одне на одного".

"Формально, не порушуючи територіальну цілісність держави, її зводять до рівня сателіта, а демократичним перспективам приходить кінець".

"Такий рецепт кремлівські радники офіційно пропонують Молдавії й неофіційно готують для Грузії", - відзначає "Уол Стріт Джорнал".

"Сьогодні аналогічний сценарій навис над Україною. Коли стало зрозуміло, що насправді в другому турі переміг Ющенко, Янукович і його московські ляльководи підняли тему "федералізації" України через відділення проросійських анклавів на сході й півдні країни", - пише Сокор.

"Подібний федералізм є редутом, з якого протеже Путіна поведуть опір і навіть спробують повернути назад демократизацію в цих країнах", - відзначає Сокор.

За аналогічним сценарієм, повідомляє "Уол Стріт Джорнал", Росія іде в Абхазії.

"Очолюваний Кремлем наступ на демократію в Україні є останнім і найбільш яскравим прикладом стратегії, що поширюється на всіх сусідів ЄС і НАТО й навіть на деякі країни євроатлантичного співтовариства", - йдеться в статті.

"Уол Стріт Джорнал" пише, що в Литві російські спецслужби й організована злочинність "інфільтрували виборчий штаб кандидата у президенти Роландаса Паксаса, а потім, коли він став президентом, - його адміністрацію".

Москва також розігрує "карту етнічних росіян" в Естонії й Латвії, намагаючись змінити законодавство цих країн.

"Вона хотіла б перетворити їх у двонаціональні держави з паралельними суспільствами, поглибивши й легалізувавши етнічний і лінгвістичний поділ, замість того щоб допомогти інтеграції російських громад у балтійські держави", - відзначає видання.

Переклад статті: Інопреcа

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування