У ВІВТОРОК МОЖУТЬ УХВАЛИТИ ЗМІНИ ДО КОНСТИТУЦІЇ. Перед цим Кучма зніме Януковича

Понеділок, 6 грудня 2004, 18:46
"Наша Україна" і фракції колишньої більшості узгодили зміни до Конституції №4180, які у вівторок можуть бути проголосовані Верховною Радою.

Про це домовлено на погоджувальній раді у спікера Литвина, яка проходила у присутності журналістів.

Пакетом разом із змінами до Конституції ідуть зміни до закону про вибори президента, які унеможливлюють фальсифікацію 26 грудня.

Фракції знайшли компроміс: зміни до Конституції вступають у дію до 1 вересня 2005 року у разі, якщо на той час буде схвалено в цілому зміни до Основного закону про місцеве самоврядування (законопроект №3207-1).

Якщо станом на 1 вересня 2005 року проект про місцеве самоврядування схвалено не буде, то зміни до Конституції №4180 вступають у дію з 1 січня 2006 року.

Литвин повідомив, що на засідання парламенту може приїхати Леонід Кучма, який прямо у сесійній залі підпише всі законопроекти.

"Умовою цього є, щоб він спокійно приїхав до Верховної Ради, щоб у залі не було сторонніх предметів (як відомо, раніше Кучмі опозиція дарувала личаки), щоб депутати не висловлювали свої ставлення до нього", - сказав Литвин.

"Просив би "Нашу Україну" взяти зобов’язання: не потрібно у зал заносити гасла і перетворювати засідання на мітинг. І у процесі підписання (законопроектів Кучмою) знімати облогу адміністрації президента і Кабміну", - додав спікер.

Головною вимогою "Нашої України" є, щоб Кучма прямо у сесійній залі перед початком голосування підписав указ про відставку уряду Януковича і Центрвиборчкому, повідомив "Українській правді" Олександр Зінченко.

"Наша Україна" також вимагає послідовного голосування: спочатку закон про вибори, потім зміни до Конституції №4180, потім новий склад ЦВК, а потім попереднє схвалення змін до Конституції про місцеве самоврядування №3207-1.

Після цього Кучма і Литвин мають почергово підписати: спочатку закон про вибори, потім склад ЦВК, а потім зміни до Конституції.

Позачергове засідання Верховної Ради має початися о 12 годині у вівторок. Перед цим о 9 ранку лідери фракцій ще раз зберуться на погоджувальну раду.

Нашоукраїнець Петро Порошенко сказав, що якщо все домовлене буде реалізоване, це стане "перемогою опозиції".

"Адже ми доб’ємося відставку уряду, який винен у фальсифікаціях і економічній кризі. Ми доб’ємося закону про вибори, який унеможливлює фальсифікації 26 грудня. І ми врегулюємо проблеми щодо місцевого самоврядування", - сказав Порошенко.

У свою чергу Нестор Шуфрич із СДПУ(о) сказав, що втілення всіх домовленостей буде "перемогою українського народу, бо це дає заспокоїти ситуацію і закріпити тенденції розвитку, які були до цього".

***

Останнім питанням, яке викликало гарячі дискусії на погоджувальній раді, стосувалося імперативного мандату.

Комуністи відмовлялися іти на поступки, в той час як позафракційні і група "Центр" наполягали на редакції, щоб депутатів не позбавляли мандату за виключення із фракції.

Депутат Олександр Волков, який вперше з’явився на людях з помаранчевою хустинкою, був головним захисником, щоб після змін до Конституції депутата не позбавляли мандату за вихід із фракції.

„Комуністи, будьте людьми! Ви ж демократи!”, - закликав Волков Симоненка.

Симоненко відповів: „Це ви затверджували демократію останні два роки аж хребти тріщать!”

Волков: „Ні-ні, останні два роки я не затверджую!”

На це інший комуніст перший віце-спікер Мартинюк сказав: „Я не знаю, чим вас причарувала Юлія Володимирівна, але ви повторюєте її позицію”.

„Так вона ж жінка...”, - відповів Волков. Тут на його захист став один із лідерів „Нашої України” Пинзеник. „Якщо буде закріплено цю норму, то буде башляння грошей за проходження по списку”.

Комуністи були несхильні іти на компроміс. Волков нагадав про провал політреформи навесні: „У квітні один уже голосував - доголосувався”. Очевидно, він мав на увазі Медведчука.

Однак і тут дебати не припинилися. Не витримав лідер НДП Пустовойтенко: „Я за імперативний мандат, тому що ви по завданню президента знищували фракцію НДП з 1998 року”.

Ці слова тепер були адресовані Волкову – Пустовойтенко пригадав, як в 1998 році фракція НДП на початку нараховувала 84 депутати, але через кілька місяців значно скоротилася – саме тоді з’явилася волковська група „Відродження регіонів”, до якої увійшли екс-члени НДП.

„Для нас це питання принципове”, - наголошував Симоненко. „Чи буде фракція голосувати одноголосно – я не знаю”.

Тут не витримав Литвин: „Якщо це остання вимога, яка не дає досягнути компроміс – то давайте вилучимо цю норму. Давайте ухвалювати рішення і люди підуть агітувати за своїх кандидатів і готуватися до Нового року!”

Погоджувальна рада закінчилася на тому, що Литвин запропонував піти на зустріч позафракційним, бо інакше у вівторок зміни до Конституції не проголосують взагалі. Комуністи попросили час порадитися до ранку.

"Українська правда"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...