Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Пакетне голосування в оцінках політологів: від "контрреволюції" до "виграшу України"

Середа, 8 грудня 2004, 19:14
Українські політологи оцінюють втрати і здобутки українських політичних сил у результаті "пакетного голосування" змін до Конституції та до закону про вибори президента.

Експерт Інституту стратегічних досліджень Віктор Небоженко вважає, що "в сьогоднішньому голосуванні виграв передусім Литвин, Кучма і Медведчук".

Литвин стає ключовим гравцем українського політичного процесу замість президента Кучми. "Наша Україна" програла дуже багато, и президентська влада зменшується як мінімум у десять разів. А це означає, що президент Ющенко, якщо він виграє президентську посаду, не зможе виконати своїх зобов'язань перед своїм оточенням", - сказав Небоженко в експерт-опитуванні Центру досліджень політичних цінностей.

Думку свого колеги поділяє шеф-редактор журналу "Політична думка" Володимир Полохало, називаючи те, що сталося у середу в парламенті, "парламентською контрреволюцією".

"Не буває такого, як сказав Кучма, "що немає ні переможених, ні переможців", завжди бувають переможені і переможці", - зазначив політолог.

Полохало вважає, що в результаті "програла „помаранчева революція", сподіваючись, що лідери опозиції будуть лідерами революції, а вони відмовились бути лідерами революції і стали лідерами переговорного процесу".

Натомість "той, проти кого вона (революція), по суті, була спрямована – проти Кучми – виграв", - додає Полохало.

Протилежної точки зору дотримується керівник Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, який вважає, що тих, хто програв, немає.

"На мій погляд, виграли всі ті, хто прагнув компромісу, хто прагнув узгодження інтересів і узгодженого виходу з політичної кризи. Я думаю, з цієї точки зору виграли і громадяни України, виграло суспільство", - вважає Фесенко.

Солідарний з ним і керівник Українського відділення Міжнародного інституту гуманітарно-політичних досліджень Володимир Маленкович.

"Передусім, виграла вся Україна. Буде реформовано політичну систему, і це найголовніше – тільки це є виправданням "помаранчевої революції, тому що революція міняє систему влади, а не людей в одній і тій же владі", - сказав він, зауваживши при цьому, що шанси на перемогу на президентських виборах у Ющенка зараз набагато вищі, ніж у Януковича.

"Я вважаю, що ухвалення пакета з конституційної реформи вигідне усій Україні. Але найменше вигідне Ющенкові і його команді, оскільки воно приводить до того, що через рік Ющенко втратить значну, і, може, вирішальну частину своїх повноважень", - уточнив Маленкович.

Тому, на думку політолога, "свої обіцянки він (Ющенко) має виконувати протягом року - і все, далі більшу частину своїх обіцянок він не зможе виконати, оскільки у нього не буде таких повноважень".

"Українська правда"

Читайте також:

Політолог Януковича пророкує передчасний відхід уряду

Пакетне голосування зберегло обличчя Ющенка й Кучми

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...