НАТО і Росія домовились щодо України

Четвер, 9 грудня 2004, 14:45
Росія і НАТО закликали до забезпечення в Україні вільного і справедливого виборчого процесу.

Про це йдеться в заяві Ради Росія-НАТО, засідання якої на рівні міністрів закордонних справ відбулося в четвер в Брюсселі, повідомляє РІА "Новості".

"Ми закликали всі сторони продовжувати уникати застосування або підбурювання до насильства, утримуватися від залякування виборців і працювати над забезпеченням вільного і справедливого виборчого процесу, який відображає волю українського народу", - йдеться в документі.

Сторони підтвердили також свою "підтримку незалежності, суверенітету, територіальної цілісності і демократії в Україні".

"Це важливо для загальної і неподільної безпеки і стабільності для всіх", - підкреслюється в документі.

Учасники Ради Росія-НАТО взяли до уваги "кроки, що були зроблені всіма сторонами і направлені на розв'язання політичної кризи відповідно до принципу верховенства закону і конституційних норм України", - йдеться в заяві.

В той же час, генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер привітав прийняття декларації за підсумками засідання в четвер у Брюсселі Ради Росія-НАТО на рівні міністрів закордонних справ.

"Не треба розглядати ситуацію в Україні як суперництво між Сходом і Заходом. Україна є партнером НАТО, й альянс має намір розвивати співробітництво із цією країною", - заявив на прес-конференції за підсумками засідання Ради Росія-НАТО Яап де Хооп Схеффер.

Він повідомив, що засідання комісії Україна-НАТО, яку було відкладено у зв'язку із ситуацією в Україні, відбудеться найближчим часом.

У свою чергу глава МЗС Росії Сергій Лавров на прес-конференції заявив, що йому "втішно" що учасники змогли прийти до спільного знаменника.

За його словами знаменник "полягає в необхідності уникати якого-небудь втручання у внутрішні справи України, поважати суверенітет і територіальну цілісність цієї країни, її закони й конституцію".

У прийнятому учасниками Ради Росія - НАТО заяві відзначається необхідність врегулювання всіх виникаючих питань самими українцями на основі українських законів, неприпустимість будь-якого насильства, залякування й підбурювань.

При цьому Лавров зазначив, що це особливо важливо, оскільки підбурювання мали місце. "Сподіваємося, що вони припиняться", - сказав Лавров.

"Це сигнал з боку ради Росія - НАТО, який відображає занепокоєння тим, що відбувається в Україні, наше бажання, щоб вона зберегла стабільність, але одночасно сигнал, який не є спробою диктувати українському народу й владі, як їм бути в цій ситуації", - сказав глава російського МЗС.

"Росія із самого початку вважала саме так", - підсумував Лавров.

"Ми чули заяви деяких західних представників на зразок того, що Україна має бути із Заходом. Цю заяву залишаю на їхній совісті, але вважаю, що вона провокаційна й підбурююча", - заявив Лавров.

"У геополітичному сенсі Україна не може бути тільки із Заходом або тільки зі Сходом. Вона перебуває в Європі. Вона перебуває й на кордоні з НАТО і Євросоюзом, і на кордоні з СНД, включаючи Росію. Намагатися підбурювати її до того, що вона має зробити свій вибір на користь однієї зі сторін, я вважаю це неправильним і невірним", - сказав Лавров.

Читайте також:

НАТО нагадує Москві, що вона не має монополії на Україну

Гризлов обізвав Ющенка шахраєм і похвалив Януковича

Солана вказав Путіну його місце

США й Росія зійшлися на суверенності України

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News