Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Чиновники Кучми тікають з України, а самого Кучму та Медведчука чекає суд

Понеділок, 3 січня 2005, 11:49
Кілька українських високопосадовців, які отримали великі капітали через близькі відносини з президентською адміністрацією, вже втікли з України, повідомляє Бі-Бі-Сі із посиланням на британську газету "Сандей Таймс".

На думку журналіста газети, одним із посадовців, проти якого можуть почати судове розслідування, є Віктор Медведчук. Саме його, як пише автор, вважають головною людиною поза троном Кучми.

У статті зазначається, що капітал Віктора Медведчука, який оцінюється мільйонами доларів, нагромаджений завдяки партнерству ще із 6 бізнесменами, яких називали "Чудова сімка" (насправді їх називали "Київська сімка" - "УП").

Поміж партнерів Віктора Медведчука, як пише газета, були Юрій Лях і Григорій Суркіс. За словами кореспондента, Віктор Медведчук контролював намагання влади зробити президентом Віктора Януковича: "Він також був ключовою ланкою між Києвом та російським президентом Владіміром Путіним, який відкрито підтримував Януковича".

Один чиновник з адміністрації президента України заявив, що багато відомих українських посадовців та політиків були готові втекти, боючись постати перед судом, пише газета. "Вони ніколи не очікували перемоги опозиції і Ющенка, і вони в шоці. Знищено багато документів", - сказала ця людина.

Кореспондент газети нагадує, що Віктор Ющенко заявив, що старий режим планує розподіл власності серед "своїх": "Опозиційна партія Ющенка також пов'язує самогубство міністра транспорту Георгія Кірпи з намаганнями старого режиму приховати сліди усіх корупційних оборудок, включаючи фальшування голосування на виборах президента у листопаді".

За словами кореспондента, опозиція звинувачувала прокучмівський уряд у тісних відносинах з невеликою групою неймовірно заможних олігархів. Як повідомляє часопис, Ющенко заявив про підозрілі перекази грошей, що відбулися в Україні нещодавно і були здійснені урядом. За його словами, новий уряд контролюватиме ситуацію.

Віктор Ющенко, зокрема, звернувся до правоохоронних органів, щоб вони відстежували подібні випадки і попередив, що проти порушників відкриватимуться судові справи.

Як пише "Сандей Таймс", Ющенко наголосив, що розслідування може початись і щодо Леоніда Кучми:

"Він є відповідальним перед законом, так само, як і будь-яка людина", - сказав Віктор Ющенко. За його словами, президенту також можуть поставити запитання, пов'язані з приватизацією підприємства "Криворіжсталь":

"Воно було придбане консорціумом, який очолюють зять пана Кучми - Віктор Пінчук та Рінат Ахметов - як вважають, найзаможніший олігарх України", - пише кореспондент.

"Ніхто не може просто ігнорувати те, що сталося під час приватизації "Криворіжсталі", - цитує Ющенка "Сандей Таймс".

У статті також йдеться про смерть міністра транспорту Георгія Кірпи, якого підозрювали у наданні дозволу використовувати потяги для перевезення прибічників Віктора Януковича.

Як пише автор статті, ті, хто знали Кірпу, казали, що він підтримував зв'язок з опозицією - можливо, щоби передавати інформацію про злочинну діяльність в уряді в обмін на судову недоторканність.

Газета також згадує про смерть директора банку Юрія Ляха, якого підозрювали у причетності до грошових оборудок:

"Джерело в адміністрації каже, що обидві смерті пов'язані з фальшуванням виборів та корупцією в уряді". Також, згідно до цього джерела, обох чиновників могли вбити або довести до самогубства через погрози розправитися з їхніми родинами.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування