Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Литвин застерігає Ющенка від тиску на парламент і зміну політреформи

Вівторок, 1 лютого 2005, 10:44
Голова Верховної Ради Володимир Литвин застерігає нову владу проти перегляду конституційної реформи та спроб силового створення більшості у Верховній Раді.

Про це він заявив, звертаючись з промовою до народних депутатів, на відкритті 7-ої сесії Верховної Ради.

Литвин наголосив на гармонізації стосунків між різними гілками влади шляхом ухвалення законів про президента, Кабмін, РНБО, вибори до Верховної Ради та місцевих органів влади.

Лише такий підхід, за словами спікера, зробить можливим нівелювання поділу і конфронтації між ними.

Також Литвин наголосив на першорядності змін до конституції щодо місцевого самоврядування. Він також застеріг проти перегляду голосування за політреформу, зокрема, її розгляду в Конституційному суді.

"Тут треба гамувати політичні пристрасті, підпорядковувати власні устремління, бачення свого місця у владній системі і своїх повноважень головному інтересу – державному загальнонаціональному", - зазначив Литвин.

"Це - небезпечна гра, наслідки якої можуть бути непередбачуваними. Серед них постановка питання щодо закону про особливості голосування 26 грудня, а відтак про легітимність самих виборів, сплеск нового протистояння, реанімація відцентрових тенденцій у регіонах", - наголосив спікер.

За його словами, такі дії "руйнують пакетний пристрій, який допоміг заспокоїти суспільні пристрасті й зберегти обличчя всім учасникам цієї непростої колізії".

"Не варто міряти, хто виграв, а хто програв", - додав Литвин, бо другого такого потрясіння суспільство не переживе. Він наголосив, що вже немає часу на нове з'ясування стосунків.

Він закликав покласти край старій практиці "нашіптування і прослуховування всіх і вся", будувати нову владу і скористатися з такого "скороминущого" явища як "міжнародна мода на Україну".

Литвин припустив, що ця сесія може стати найрезультативнішою, оскільки зараз триває "медовий період" у взаєминах між урядом, президентом і парламентом, який триватиме до 2006 року.

Водночас Литвин виступив за дотримання "кодексу честі" і застеріг від спроб створити силою більшість і через неї нав'язувати свою волю Верховній Раді.

"Хіба не відомо, що в різновекторному поляризованому парламенті депутатів можна загнати в більшість лише за допомогою подачок та сприяння правоохоронних органів. Відомо, дружно засудили попередню практику, але в стінах Верховної Ради вже знову гуляють підписні листи на цю тему. Проти чого питається боролися?", - заявив спікер.

Він наголосив, що на всі розумні пропозиції президента й уряду, а "вони іншими не можуть бути за визначенням", парламент прийматиме не менш розумні рішення.

"Рівень парламентської підтримки нового президента та майбутнього складу уряду засвідчать результати голосування за кандидатуру прем'єр-міністра та програму діяльності уряду. Це буде ситуативна, але реальна коаліція, і з таких реалій слід виходити й надалі", - наголосив спікер.

"Українська правда"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування