Для отруєння Ющенка використали "підсилювач діоксину", розроблений у Росії

Вівторок, 1 лютого 2005, 15:30
При отруєнні Віктора Ющенка було використано компонент, що підсилює отруйний ефект діоксину в тисячі разів, рецепт якого розробили й докладно описали у своїх відкритих доповідях російські вчені.

Таке припущення висловив в інтерв'ю "Газете.Ru"естонський академік, засновник Інституту хімічної й біологічної фізики Эндель Ліппмаа.

"Ще шість років тому російські вчені відкрили унікальний препарат, що дозволяє збільшувати токсичну дію діоксину в рази. Причому це була цілком відкрита публікація в доповідях Академії наук", - розповів академік.

За словами вченого, дослідження російських учених було опубліковане в журналі FEBS Letters у квітні 1999 року, і дає докладний рецепт збільшення токсичності діоксину в тисячі разів. Разом з тим, учений не став стверджувати, що препарат було зроблено саме в Росії.

"Я читав ці статті, і сотні інших учених теж їх читали. Використати доповіді росіян могли й на Україні, і в Америці, і в Китаї - де завгодно", - підкреслив академік, додавши, що "ці журнали є у всіх публічних бібліотеках" й "будь-який гарний хімік може, використовуючи зазначену рецептуру, зробити цей препарат".

За його словами, основний автор, що досліджував ці препарати - Олександр Сотніченко. Крім нього, співавторами цього дослідження виступали відомі консультанти, у тому числі колишній шеф Академії медичних наук, а зараз віце-президент РАН Рем Петров і професор Сергій Северин, який є зараз науковим керівником компанії "Російські біотехнології".

"За рецептом російських учених можна було в 100 тисяч разів збільшити розчинність отрути в організмі. Завдяки цьому нерозчинні у воді сполуки тепер можуть розчинятися", - пояснив Ліппмаа.

"Необхідна для Ющенко доза розчиняється в 2-3 літрах - це приблизний об'єм шлунку. При цьому випити потрібно лише кілька міліграмів, все інше зробить сам компонент у шлунку", - сказав академік, припустивши, що "п'ять міліграмів діоксину було достатньо".

За словами вченого, отримана комплексна сполука, або, інакше кажучи, "посилений діоксин" можна дуже легко непомітно додати в їжу. "Кількість препарату максимум у 100 мг, тому що розчинник важить більше, ніж диоксин. Це непомітна кількість", - сказав Ліппмаа.

За словами академіка, діоксин - "дуже навіть доцільна отрута для отруєння, тому що виявити його досить важко", "й убивати він може досить швидко".

Ліппмаа впевнений, що Ющенка хотіли не просто покалічити або вкласти до лікарні, а саме вбити.

"Це було дуже важке ураження органів, і фактично Ющенко був інвалід кілька тижнів. Він міг рухатися тільки завдяки заходам австрійських медиків. Те, що Ющенко поновив кампанію, це було дуже небезпечно, він міг би й умерти", - сказав академік.

Але зараз, на думку вченого, "Ющенко поза будь-якою небезпекою", оскільки "тепер вже цього препарата в ньому немає, тому що добре відомо, як видалити діоксин з организму..."

Як повідомлялося, після оголошення про отруєння Ющенка діоксином у пресі з'явилися численні коментарі медиків. Зокрема, професор Марчелло Лотті, який керує кафедрою професійних захворювань у Падуанському університеті, казав, що для того, щоб на обличчі людини з'явилися прищі, вона має прийняти дуже велику дозу діоксину - кілограми отруєної їжі протягом кількох днів. Інші експерти казали, що діоксин діє тільки на печінку, не вражаючи шлунок.

Читайте також:

Експертиза підтвердила - Ющенка отруїли. Діоксином

Отруєння діоксином, історія одного клінічного випадку

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
12:40
ДП "Документ" повідомило, що тимчасово не видає готові документи за кордоном
12:39
"Укрнафта" збільшила запаси на 3 мільйони тонн нафти та 600 мільйонів кубометрів газу
12:36
Кулеба підтвердив припинення надання консульських послуг чоловікам призовного віку
12:34
Україна та Бразилія планують розширити торговельні відносини
12:32
Допомога від США: перша зброя може надійти вже в квітні − посол
12:22
Може бути небезпечно: департамент охорони культурної спадщини КМДА проти демонтажу Арки дружби народів
12:18
Харківську телевежу вдасться відновити лише після завершення бойових дій – ОВА
12:14
Сольський про підозру НАБУ: "Йдеться про події 2017-2018 років, коли я був адвокатом"
12:12
По дорозі в навчальний центр помер військовозобов’язаний: У ТЦК кажуть про напад епілепсії
12:10
США планують запровадити санкції проти китайських банків через допомогу Росії – WSJ
Усі новини...