Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Путін підтримуватиме опозицію до Ющенка не за його спиною, а відкрито

П'ятниця, 4 лютого 2005, 10:46
Новий лідер України Віктор Ющенко не є монопольним представником українського суспільства для Росії, тому Кремль збирається підтримувати відносини з його опонентами, заявляє російський політтехнолог Глєб Павловський.

"Москва не вибудовуватиме політичних проектів, схем за спиною суверенних урядів і легітимних лідерів. Але Путін не говорив, що Росія не взаємодіятиме з опозицією в країнах СНД", - сказав Павловський в інтерв’ю "Львівській газеті".

За його словами, йдеться про "офіційні контакти з лідерами опозиції, з керівниками неурядових громадських організацій". "Ми не розглядаємо, що, наприклад, Ющенко монопольно представляє все українське суспільство", додав він. Політтехнолог не пояснив, кого саме має на увазі, коли каже "ми".

Між тим, до цього офіціальна Москва не підтримувала стосунки з опонентами Кучми, неохоче зустрічаючись з Ющенком.

Павловський також заявив, що "позиція, зайнята Росією під час президентської виборчої кампанії в Україні, була першою спробою ведення відкритої політики".

За його зізнанням, під час виборів в Україні "Росія дуже чітко позначила межу своєї позиції, своїх інтересів". "Ми свідомо брали участь у примиренні Віктора Януковича та Віктора Ющенка. На відміну від США та Європи, ми не тиснемо на Україну. Ми не займаємося підривною діяльністю".

Він також заявив, що "революція в Україні не є предметом відносин Росії й України". "Щодо України в нас немає жодних нових проблем. Ми ведемо моніторинг дотримання Україною домовленостей з нами. Будь ласка, нехай Київ вступає в європейські структури", - сказав він.

"Але знаю точно, що Росія ніколи не допустить того, щоб фінансувати українські інтеграційні програми в Європу. Ми не просуватимемо Україну в Європу шляхом обмеження своїх інтересів", - заявив Павловський.

Він також розповів, що події в Україні, маючи на увазі помаранчеву революцію, виявили багато вад відомчих погоджень щодо забезпечення російської зовнішньої політики, пріоритетом якої для Путіна є "перетворення Росії на світову державу ХХІ століття".

Павловський відкинув концепцію "близького зарубіжжя" для Кремля, назвавши її мертвою, і додав, що Росія сама забезпечуватиме власну національну безпеку. "Нині РФ має інтереси серед сусідніх країн", - додав він.

Павловський також прокоментував заяву польського лідера Александра Кваснєвського про те, що "краще Україна без Росії, ніж Україна з Росією": "це концепція настільки ж антиросійська, наскільки й антиєвропейська". "Вона заснована на протистоянні, і європейським країнам доведеться вибрати, по який бік барикад перебувати. Ми розглядаємо це як концепцію обмеження та відкидання Росії. Вважаю, що це дурість. Світу потрібна об’єднана, а не розділена Європа".

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування