Кабмін розколеться на високі ідеали й побут, а парламент став тусовкою

П'ятниця, 4 лютого 2005, 19:02
Політолог Віктор Небоженко прогнозує конфлікт усередині уряду протягом декількох місяців.

Про це він сказав у п'ятницю в інтерв'ю журналістам у Києві.

"Я прогнозую конфлікт між цілями, які виставляються президентом, віце-прем'єрами й звичайною роботою, бюрократичними інтересами галузей, які будуть говорити "Та не заважайте нам працювати зі своїми реформами", - сказав Небоженко.

"Була спроба зв'язати цільові, функціональні напрямки Кабміну (наприклад, євроінтеграція, реформи) зі звичайними галузевими напрямками, на яких завжди будувався Кабмін", - сказав Небоженко.

"Наприклад, "рух до Європи" - це значить, що всі від прем'єр-міністра до останнього чиновника повинні свою роботу проводити через стандарти европейськой інтеграції.

Але насправді будуть завдання, які стоять у будь-яких міністрів по розподілу й збереженню бюджету, по боротьбі із сусіднім міністерством, і ці більші цілі будуть забиватися", - вважає політолог.

Він також відзначив, що під час голосування за Тимошенко в п'ятницю за неї проголосували дуже багато колишніх політичних противників.

"Це значить, що в нас мало чистих політиків, які не бояться захищати свою ідею. А в основному це бізнесмени. Взагалі ж це непогане місце. Парламент - це якась біржа, спосіб комунікації, тусовка елітних груп", - вважає Небоженко.

"А люди, що залишилися, - це, видимо, ті, хто буде становити "скажену опозицію", тобто ті, кому нема чого втрачати. Інші проголосували за програму Тимошенко, за Ющенка всього лише в страху перед майбутнім", - сказав він.

Політолог також назвав нинішній склад Кабінету міністрів дуже різношерстим.

"Якщо раніше був один критерій відбору - близькість до президента, то тепер було кілька критеріїв відбору. Перший - це розплата за участь у виборчій кампанії. Другий - це критерій лояльності до Ющенка, Мороза й Тимошенко. І третій - це якийсь професіоналізм", - сказав Небоженко.

"А оскільки відразу три критерії, то не можна відразу вибудувати якусь єдину команду", - додав він.

Політолог також назвав призначення в уряд бізнесменів Давида Жванію (міністр надзвичайних ситуацій) і Євгена Червоненка (міністр транспорту) свідченням того, що Ющенко не забуває своїх соратників.

"Це приклад того, що президент залишається вірним обіцянкам, які він давав своїм соратникам, людям, які брали участь із ним у боротьбі. На відміну від політиків, у них дуже великий ризик був", - сказав Небоженко.

"Українська Правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News