Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Без гаранту співробітництво України й Росії погіршиться

Середа, 2 березня 2005, 19:47
Відставка голови правління НАК "Нафтогаз України" Юрія Бойка зашкодить україно-російському співробітництву в енергетичній сфері.

Так прокоментував заяву прем'єра Юлії Тимошенко про можливе звільнення Юрія Бойка глава Центру обробки енергетичної інформації, головний редактор щотижневика "Енергобізнес" Олексій Чернявський.

Він вважає, що демонстративно публічне звільнення Бойка може бути розцінене в Росії як тенденція до погіршення україно-російського співробітництва.

Особливо різку реакцію, на його думку, може викликати той факт, що кадрова перестановка може відбутися в період сезонних пікових навантажень на газотранспортну систему, коли експортні контракти російських енергетичних гігантів мають стратегічне значення для російської влади.

"У них 80% транзиту в Україні й Бойко гарант стабільності. Якщо знімуть, поставлять в.о., потім епопея з конкурсом, почнеться кадрова чехарда", відзначив він.

Експерт також підкреслив, що багато в чому енергетичне співробітництво України із країнами СНД, зокрема, з Росією й Туркменістаном будувалося не в останню чергу на особистому авторитеті Бойка.

Чернявський вважає, що призначений політичним рішенням новий глава НАК може не одразу знайти спільну мову з керівництвом "Газпрому", "Транснафти", і особливо главою Туркменістану Сапармуратом Ніязовим.

"Між НАКом й "Газпромом" вперше відносини можна назвати стабільно нормальними, з'явилася довіра. Призначення нової людини переведе їх в іншу площину. Якою вона буде - невідомо, а в нас у розпалі опалювальний сезон. З Туркменістаном ще складніше - щоб там працювати, треба добре розбиратися в специфіці сходу", - сказав він.

Чернявський також побоюється, що можлива відставка Бойко надовго відстрочить реалізацію проекту газового консорціуму й будівництво на території України додаткових транзитних потужностей.

"Може знизитися роль транзитного потенціалу" - сказав керівник Центру обробки енергетичної інформації.

Новості-Україна

Читайте також:

Тимошенко звільняє керівника "Нафтогазу" і готується до приходу податківця

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...