Росія стимулює союз України, Грузії й Молдови?

Четвер, 3 березня 2005, 14:46
Перший віце-спікер Держдуми Росії Любов Сліска (фракція "Єдина Росія") не радить керівництву Грузії, України й Молдови "дружити" проти Росії.

"Якщо вони об"єднуються заради порятунку економік своїх країн, з метою забезпечення безпеки, мають намір вибудовувати інтеграційні схеми, разом розвивати соціальну сферу, науку, культуру, то таке об'єднання я вітаю. Якщо ж мова йде про інше - про "дружбу" проти Росії, то це серйозна помилка", - сказала Сліска в четвер.

Вона нагадала, що й раніше діяли аналогічні міждержавні структури, щоправда, у ширшому складі. "Якщо ж говорити про сьогоднішні реалії, то мені не зрозуміло, яке місце в цій компанії - разом з Михайлом Саакашвілі й Віктором Ющенком - займає Володимир Воронін. Як швидко деякі перефарбовуються, щоб втриматися при владі", - зазначив віце-спікер.

На думку Сліскої, "в компанії таких амбіційних політиків, якими є президенти України й Грузії, молдовському лідерові - у випадку, звичайно, якщо йому вдасться переобратися, - буде нелегко".

У той же час, генеральний директор Центру економічних і політичних досліджень і розробок Володимир Разуваєв вважає, що Росія, фактично, сама підштовхнула Грузію, Молдову й Україну на формування своєрідного союзу.

"Безумовно, цей так званий союз має антиросійську спрямованість. Але, по суті, ми самі його створили своєю політикою щодо цих країн", - сказав Разуваєв у четвер.

Зокрема, він зазначив, що у всіх трьох випадках "присутня серйозна економічна залежність від Росії; мав місце жорсткий політичний тиск з російського боку, причому все це було пов'язано з виборами, де ми діяли грубо, а найголовніше - неефективно".

Разом з тим, Разуваєв відзначив, що цей "союз" "не можна розглядати, як противагу Росії в рамках СНД".

"По-перше, Україна досі офіційно не вступила в СНД, а Грузія в будь-який момент із нього може вийти, тому мова може тільки йти про центр на пострадянському просторі. Але й тут, навряд чи хтось ще примкне до цього союзу, та й сам по собі він трохи протиприродний", - вважає Разуваєв.

Зокрема, він відзначив, що "тут ми маємо союз двох прозахідних ліберальних політиків - Ющенка й Саакашвілі, й одного прозахідного комуніста Вороніна".

"Їхню відмінність, наприклад, добре видно в тому, що Сааакшвілі вже будує в себе ліберальну економіку, Ющенко починає це робити, а Воронін навіть не збирається. До того ж, ці три країни мають зовсім різні перспективи розвитку відносин з Євросоюзом", - зауважив Разуваєв.

Відповідаючи на запитання про можливі перспективи відносин Грузії, Молдови й України, політолог не виключив, що "за певних обставин, якщо у відповідь тиск Росії на ці країни посилиться, вони можуть навіть спробувати свій союз формалізувати".

"Тому ще раз хочу сказати - на мій погляд, Росія має всі можливості при відповідному підході змусити ці країни змінити "союзну" політику", - резюмував Разуваєв.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування