МЕЛЬНИЧЕНКО ПРОДАВ ЧАСТИНУ ЗАПИСІВ ФСБ?

Середа, 6 квітня 2005, 10:53
Колишній підполковник Федеральної служби безпеки Росії Олександр Литвиненко не виключає, що екс-майор держохорони Микола Мельниченко міг продати частину інформації зі своїх записів російським спецслужбам.

Про це Литвиненко розповів в інтерв’ю радіо "Свобода".

За словами підполковника ФСБ, у 2002 році, під час приїзду Мельниченка до Лондона, він розповів своєму товаришу про те, що залишився без коштів: у США через проблеми, пов’язані з фінансовими оборудками, потрапив до в’язниці український підприємець, який Мельниченка спонсорував.

Майор запропонував Литвиненкові, як той каже, спільно заробляти гроші, взявшись за бізнес, пов’язаний із будівництвом котеджів у Канаді. А для цього Мельниченко попросив Литвиненка позичити гроші в Березовського. Але Литвиненко відмовився.

Тоді Мельниченко сказав, що є інший спосіб заробити гроші.

Він розповів про фрагмент записів, де екс-голова СБУ Леонід Деркач доповідав Леоніду Кучмі, що СБУ завербувала одного російського генерала ГРУ (Головного розвідувального управління Російської Федерації), родичі якого живуть в Україні.

"Іще він мені показав (матеріали) на одного полковника ГРУ, якого в Італії завербували американці. Микола спитав мене, чи маю я контакт із російськими спецслужбами, з ким-небудь чи в СВР (Службі зовнішньої розвідки Росії), чи в ФСБ (Федеральній службі безпеки Росії), щоби ці свідчення продати", - розповів Литвиненко.

За словами Литвиненка, він порадив Мельниченкові не робити цього: з одного боку, оперативною інформацією, мовляв, торгувати не годиться, а з іншого – Мельниченко мав притулок у США і водночас збирався продати російським спецслужбам американського агента.

Як сказав Литвиненко, після цього Мельниченкові ні у США, ні в Україні місця не буде.

Коли Литвиненко відмовився шукати контакти з російськими спецслужбами, майор хотів ще вийти на британських розвідників, але, припускає Литвиненко, таки зробив ставку на росіян.

"Таж він був у Москві. Послухайте, ще 2004 року він мені казав, що в Москві був, він мені квитки показував. Тобто через два роки він уже їздив до Москви в ФСБ. І потім, у нього ж гроші після цього… от я тепер співставляю – може, він їх і продав, а то звідки б у нього гроші?", - зазначив Литвиненко.

"До речі, я скажу, дуже дорого коштує генерал ГРУ, якщо цю інформацію продати якимсь спецслужбам – я скажу, це дорого коштує, можна десь за півмільйона продати, я думаю", - зазначив він.

Литвиненко висловив готовність дати свідчення Генпрокуратурі України та навіть провести очну ставку з Мельниченком.

Коментуючи реакцію Марчука на його заяву про те, що він є замовником записів Мельниченка, Литвиненко відповів, що коли "п’ятірочників"-кадебешників ловиш, вони завжди кажуть: "інсинуації". (Марчук свого часу працював у КДБ у П’ятому, "політичному", управлінні).

Читайте також:

МАРЧУК ЗАПЕРЕЧУЄ, ЩО СЛУХАВ КУЧМУ

ПРОСЛУШКУ КУЧМИ ВЛАШТУВАВ МАРЧУК. У МЕЛЬНИЧЕНКА ЗАВЕЛИСЯ МІЛЬЙОНИ

Мельниченка обвинувачують, що він не писав Кучму. Це робило ФСБ або ЦРУ?

Мельниченко: "Березовський пропонував мені участь у розподілі мільярда $ за те, що відведе відповідальність від Кучми за справу Гонгадзе"

"Поведінка Мельниченка пояснюється його домовленостями в Москві, або він збожеволів"...


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...