На Кубі помер посол. Не через гнів Кастро на Ющенка?

Четвер, 7 квітня 2005, 19:30
Міністерство закордонних справ України заперечує інформацію про те, що смерть посла України на Кубі Віктора Пащука пов’язана з нотою Куби на заяву Ющенка-Буша.

Про це "Українській правді" заявив керівник прес-служби Дмитро Свистков.

За його словами, смерть посла настала на наступний день після зустрічі в МЗС. Свистков припустив, що її причиною могли стати "важкі кліматичні умови на Кубі та немолодий вік посла".

"Жодних прив’язок до ноти немає. Це я вам заявляю категорично", - наголосив він.

На питання, чи правда, що після отримання ноти делегація Куби, яка зустрічалася з міністром охорони здоров'я, перервала свій візит, Свистков уточнив, що "делегація скоротила свій візит".

Свистков також пояснив, що викликало обурення кубинської та білоруської сторін. Мова йде про пункт заяви Ющенка й Буша, де зазначається, що сторони виступають за просування свободи і захист прав людини, зокрема і в Білорусі, і на Кубі.

Прес-секретар МЗС відзначив, що це чітка позиція відомства і міністр Борис Тарасюк озвучував її ще на конференції у березні.

"Україна не заплющуватиме очі на порушення прав людини. Тому ми й дали зараз цей коментар", - зазначив Свистков.

На питання, чи погоджувалася заява президентів з українською стороною і чи бачив її Ющенко до підписання, Свистков зазначив, що "не може розписуватися за президента".

"Ми теж пропонували якісь моменти і, напевно, матеріали передавалися до держсекретаріату. Але чітко стверджувати я не можу".

Як відомо, Куба та Білорусь надіслали різкі заяви через підписану президентами України та США спільну декларацію, у якій вони домовилися зміцнювати демократію в Україні та підтримувати просування свободи в Ірак, Білорусь і на Кубу.

Натомість прес-служба українського МЗС поширила коментар, де наголосила, що "розвиток демократії, повага та захист основних свобод і прав людини є наріжним каменем діяльності нової української влади у внутрішній та зовнішній політиці".

Водночас в ньому наголошується, що Україна "високо цінує відносини дружнього співробітництва, що встановилися між Україною та іншими державами світу, включаючи Білорусь і Кубу".

Читайте також:

Куба і Білорусь образились на Ющенка і Буша. МЗС намагається помиритись

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News