Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Терьохін попередив Москву, що вони можуть не встигнути

Субота, 9 квітня 2005, 18:49
Україна пропонує країнам ЄЕП - Росії, Казахстану й Білорусі - зосередитися лише на створенні зони вільної торгівлі.

Про це заявив міністр економіки Сергій Терьохін, який представляє Україну в Групі високого рівня по формуванню ЄЕП за підсумками засідання ГВР, що відбулося в четвер-п'ятницю у Москві.

Україна наполягає на тому, щоб уже до 1 липня поточного року скасувати всі нетарифні обмеження, а до 1 січня 2006 року - всі тарифні обмеження.

За словами Терьохіна, з 29 документів, які раніше пропонувалися для першочергового підписання, Україна запропонувала залишити лише 17, які стосуються зони вільної торгівлі.

Інші документи, за його словами, передбачали або створення елементів митного союзу, або формування наднаціональних органів, що для Києва неприйнятно.

Коментуючи підсумки переговорів, Терьохін висловив думку, що Росія поки не готова до настільки швидкого формування зони вільної торгівлі в рамках ЄЕП.

Зокрема, сказав український міністр, його російський колега Віктор Христенко спрогнозував, що розв'язання проблем у торгівлі енергоресурсами й нафтою буде тривати "роки й роки".

"Якщо роки й роки буде йти узгодження, то й Україна буде входити в ЄЕП роки й роки", - підкреслив Терьохін.

За його словами, країни ЄЕП ревно ставляться до того, що Україна першою може стати членом Світової організації торгівлі, пропонуючи синхронізувати цей процес.

Однак, як відзначив Терьохін, Київ не має наміру чекати й розраховує вже наприкінці року вступити у СОТ.

Міністр вважає, що з урахуванням цього Росія повинна бути зацікавлена в створенні зони вільної торгівлі в рамках ЄЕП до вступу України у СОТ, тому що після цього переговори між країнами про режим торгівлі будуть відбуватися вже в рамках двосторонніх переговорів члена СОТ з кандидатами в цю організацію.

Як повідомив Терьохін, наступне засідання ГВР заплановане на 13 травня в Астані.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: