США можуть зробити так, що мрія Ющенка не зірветься

Четвер, 5 травня 2005, 13:56
США можуть достроково розглянути можливість зняття з України санкцій, введених через недостатній захист в Україні прав на інтелектуальну власність.

Про це повідомило посольство США в Україні.

Як відомо, нинішній статус України як "піратської держави" унеможливлює вступ України до СОТ до кінця 2005 року, що є метою президента Ющенка.

Перегляд "списку піратських країн" щорічно проходить у квітні. Однак, відповідно до повідомлення посольства США, позачерговий аналіз може бути здійснений у будь-який час, якщо потрібно оцінити зміни в якійсь країні.

Зі слів посла США в Україні Джона Гербста, позачерговий аналіз за "списком-301" (список країн, які, на думку США, недостатньо захищають права на інтелектуальну власність) зможе врахувати прогрес щодо цього, не чекаючи квітня 2006 року.

"Посольство США позитивно розглядає нещодавні зусилля Верховної Ради з проведення законодавчих змін, які б усунули недоліки існуючого закону з питань ліцензування оптичних дисків", - сказав Гербст.

Водночас Гербст підкреслив, що поки поправки до закону не прийняті, в Україні немає достатніх запобіжних заходів від незаконного виробництва й поширення оптичних дисків.

США у квітні 2001 року позбавили Україну статусу країни, якій надаються переваги в торговельних відносинах із США, а в січні 2002 року наклали санкції в розмірі 75 млн. доларів на імпорт у США з України.

29 квітня США зберегли санкції проти України через недостатній захист прав на інтелектуальну власність.

Україна - єдина країна, що входить до групи "Пріоритетних" (для особливого спостереження у зв'язку з порушеннями). Загалом в "списку-301" США цього року 52 країни, серед яких (як одна країна) Європейський Союз.

Віце-прем'єр-міністр з європейської інтеграції Олег Рибачук наприкінці квітня висловлював сподівання, що 29 квітня США скасують санкції щодо України за недостатній захист прав на інтелектуальну власність.

За матеріалами "Львівської газети"

Читайте також:

Задум Ющенка зірвуть пірати?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування