Тимошенко розповіла, чому в шахтарів низькі зарплати

П'ятниця, 6 травня 2005, 13:11
Кабінет міністрів констатує системну кризу у вугільній галузі й приступає до розробки концепції розвитку галузі до 2030 року.

"Криза у вугільній галузі, системна криза - вона існує", - сказала прем'єр Юлія Тимошенко, відкриваючи нараду в п'ятницю в Києві з питань розвитку паливно-енергетичного комплексу.

Вона підкреслила, що стратегічні сировинні запаси Україна має саме у вугільній сфері, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Саме вугілля є нашою національною паливно-енергетичною безпекою, нашою національною паливно-енергетичною незалежністю", - сказала прем'єр.

Тимошенко підкреслила, що в минулому політика організації вугільної галузі була побудована на "корупції, зловживанні й хаосі".

Прем'єр також відзначила існування проблем із ціною реалізації вугілля, підкресливши, що ціна неадекватна його ринковій вартості. За словами Тимошенко, вартість вугілля виводилася через вертикально інтегровані компанії, які були орієнтовані на експорт.

"Шахти фактично були обібрані на оборотні кошти, валові доходи. Це відбивалося на безпеці роботи шахт, зарплаті шахтарів", - сказав прем'єр-міністр.

Вона підкреслила, що бюджетні кошти, які виділялися на модернізацію й переустаткування шахт, використалися вкрай неефективно, а кошти, виділені на закриття шахт, в основному "відмивалися в тіньовому секторі".

"Цей абсолютний непорядок у галузі колись потрібно починати виправляти", - сказала Тимошенко.

За її словами, заходи уряду щодо реформування вугільної галузі не будуть спрямовані на закриття шахт, зменшення видобутку вугілля й зменшення ролі вугільної галузі в паливно-енергетичній галузі країни. "Наша мета - повернення вугільній галузі колишньої слави, колишньої потужності", - сказала прем'єр.

Крім того, вона відзначила, що Україна оптимістично дивиться в майбутнє в питанні забезпечення енергетичної незалежності країни.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування