У боротьбу з Суркісом за "Динамо" включаються нові вороги

П'ятниця, 6 травня 2005, 23:13
Життя дарує нові приводи малювати в уяві веселі картини. Тепер, коли брати Суркіси оголосять збори акціонерів клубу "Динамо", вони готуватимуться до приходу в гості людини, яку неодноразово називали зрадником і ворогом, і щодо якої навіть скаржилися, що витрачали великі гроші на його лікування. Мова іде про Олександра Зінченка. Саме він тепер очолює Фізкультурно-спортивне товариство "Динамо", що володіє 1% акцій команди. Для того, щоб один з головних соратників Ющенка потрапив на ще одну високу спортивну посаду (до того Зінченко був главою федерації карате), секретаріат президента став колективним членом ФСТ "Динамо".

Взагалі в Суркіса знову багато поганих новин. Йому їх принесла конференція Фізкультурно-спортивного товариства "Динамо", яка відбулася в п'ятницю.

З самого початку заходу ініціативу взяв у свої руки міністр МВС Луценко, який в той момент до "Динамо" не мав жодного відношення. Лише те, що ФСТ "Динамо" є "добровільною громадською організацією працівників правоохоронних органів, а також членів їх сімей та інших громадян".

У підсумку ж Фізкультурно-спортивне товариство повністю змінило керівництво та підняло питання про перегляд справ десятирічної давнини – коли Суркіс створив закрите акціонерне товариство "Футбольний клуб "Динамо" Київ".

В 1994 Фізкульттовариство "Динамо" мало у футбольній команді 51%. В 2004 частка ФСТ скоротилася до 1%, при чому, як тепер виявилося, гроші на викуп цієї долі були... подаровані товариству "Динамо" по проханню Суркіса.

Збори в п'ятницю були присвячені усуненню людей Суркіса з керівництва ФСТ "Динамо", зокрема, в.о. голови Віктора Коржа. Для початку міністр внутрішніх справ Луценко звинуватив його у "розбазарюванні майна".

"Подивіться на стадіон "Динамо", який складав 51% дольової участі у "Футбольному клубі "Динамо" Київ"! Сьогодні там наша доля впала до 1%. Куди ділася решта? Хто став власником цього майна?!", - обурився Луценко.

"Це символ того, що робило попереднє керівництво з нашим товариством. Нашим, бо руками міліції за рахунок державних бюджетних преференцій будувалася практично вся майнова база", - додав Луценко.

"Я не можу змиритися з таким станом речей, не можу зрозуміти, чому ФСТ "Динамо" безкоштовно передало котельню стадіону до ЗАТ "Динамо". Вони знайшли шість мільйонів доларів для фонду Кучми – але на котельну немає грошей", - сказав Луценко.

"Я не можу зрозуміти, чому басейн на стадіоні "Динамо" закатаний у землю і тепер там стоянка автомобілів... Я не можу зрозуміти, чому в руках нашого товариства залишилося кілька соток на Трухановому острові, хоча там у нас було декілька гектарів для будівництва прекрасної бази".

"Обраний народом президент Ющенко наводить законність, відновлюються державні права на державну власність... Часи великого "хапка" крутих і наближених до влади закінчилися і в Україні, і в МВС!", - пообіцяв Луценко.

Потім виступив сам Корж, який розповів про спортивні досягнення "Динамо". Радості у його голосі не було, і читав він доповідь майже тремтячим голосом – бо в той момент уже був приречений на відставку.

"Я щось не почув, хто буде відповідати за розбазарювання майна?!", - знову взяв слово для продовження знущань Луценко. "Хто давав вказівку віддавати за безцінь об'єкти, які будувалися поколіннями?! Я хочу почути про причини занепаду! А ті досягнення, про які ви говорите – це досягнення не керівництва, а спортсменів!"

Потім Луценко зачитав проект рішення зборів, яке принесло з собою МВС – динамівці "вважають за доцільне вивчити правові підстави щодо припинення подальшої участі ФСТ "Динамо" та повернення майна, внесеного до..."

Далі йшов перелік того, що після розгляду питання можна забрати:

- у "Футбольного клубу "Динамо" Київ" бази на "Нивки" та в "Конча-Заспі", майновий комплекс стадіону "Динамо".

- у фірми "Динамо-Олімп", яку пов'язують з екс-міністром Білоконем – будівлю кінно-спортивної бази;

- у оздоровчо-спортивного клубу "ДІАТ" – будівлі водно-веслувальної бази на Трухановому острові".

Але потім стався момент, який вніс невеликий, але перелом у зібрання. Слово взяв Суркіс, після чого Луценко став говорити більш зваженими формулюваннями, що "нам треба вивчити питання", "розглянути пропозиції", а "революцій ніхто робити не буде".

"Я хочу повернутися до 1993 року, коли по балансовій вартості ФСТ "Динамо" передало в акціонерне товариство "Футбольний клуб "Динамо" Київ" руїни стадіону "Динамо". Там криси по підвалу стрибали!", - так Суркіс включив свій традиційний захисний аргумент – машину часу.

Далі він розповів, що готовий повернути Фізкульттовариству будівлю старої бази "Динамо" в Кончі (це та стара споруда, де, як розповідав раніше Кравчук, "на першому поверсі туалети, на другому – кімнати по три чоловіки, і вночі спортсмени бігали на перший поверх, щоб попісяти".)

Про нинішню базу "Динамо" Суркіс сказав, що вона "найкраща в світі" і це визнали всі хто міг – ФІФА, УЄФА, Беккенбауер і Платіні.

"Юрій Віталійович говорить, що котельня передана "Динамо" на безоплатній основі. Це не так! Хтось дурить Юрія Віталійовича! Акціонерному товариству було виділено 1 200 000 гривень на це. Але в 2000 році було рішення ці гроші повернути", - сказав Суркіс.

Далі Суркіс розповів, чому в футбольному клубі зменшилася доля ФСТ з 51% до 1%. Виявляється, що вона взагалі могла скласти 0,1%.

"Якщо іде збільшення акціонерного капіталу, і якщо при цьому Фізкультурно-спортивне товариство "Динамо" не могло вносити кошти, то відповідно зменшувалася його доля. І коли в серпні 2004 проводилася емісія акцій, то ми проініціювали, щоб один із спонсорів "Динамо" перерахував 1,7 мільйона гривень в рахунок долі ФСТ, бо у самого Фізкультурно-спортивного товариства грошей не було! Якщо б не це, то у вас би залишився не 1%, а нуль цілих крендель сотих".

Потім Суркіс знайшов нагоду попередити, що створювання йому проблем буде мати погані наслідки.

"Я повернувся з конгресу УЄФА. І перше питання, яке на засіданні поставив голова УЄФА Йохансон: розкажіть, що відбувається в українському футболі? Я відразу хочу сказати – якщо будуть санкції міжнародного характеру до українського футболу, аж до виключення зі змагань, то в тому числі тут буде "заслуга" і цього зібрання. Я нікому не погрожую! Але я прошу зважено ставитися до питань націоналізації та реприватизації!".

Після цього Луценко говорив іншим голосом – подякував команді та сказав, що "ніхто не посягає на ваші досягнення". "Але, Григорій Михайлович, погодьтеся: це ненормально, що "Динамо", віддавши колосальні, потенційно ефективні об'єкти, має 1% в статуті "Футбольного клубу "Динамо" Київ". І то, подаровані благодійниками! ФСТ "Динамо" не хоче бути бідною родичкою!".

Далі Луценко заявив: "Сьогоднішнє рішення покликано підняти проблему, сісти за стіл переговорів і знайти рішення, щоб не було пасинків і не було спонсорів. Ми наполягаємо, щоб майно слугувало не тільки вашому бізнесу, але і товариству "Динамо". Наша мета не є домогтися контрольного пакету, але ми вважаємо, що для МВС не гідним мати 1%, але ходити під маркою "Динамо"!".

В чому може бути цей компроміс, ніхто не знає. Луценко сказав, що це "предмет домовленостей, який буде шукати обрана сьогодні нова президія ". "Ми не хочемо судових розборок, а хочемо сісти за стіл переговорів, ми не зашкодимо жодному спортсмену!", - сказав Луценко.

На що готовий піти Суркіс, щоб був мир, також незрозуміло. "Всі рішення, які призвели до зменшення частки Фізкультурно-спортивного товариства, були в рамках існуючих законів", - сказав Суркіс журналістам.

– Але ви готові продати частку в ЗАТ "Футбольний клуб "Динамо" Київ"?

– Так а ніхто ж на цьому не наполягає...

– А чого тоді хоче нове керівництво Фізкультурно-спортивного товариства?

– Я не знаю. Мені невідомо, що вони запропонують.

В кінці конференції "Динамо" за ідеєю Луценка було проголосовано пом'якшений варіант рішення. Замість фрази "вивчити правові підстави повернення майна, внесеного до (...) ЗАТ "ФК Динамо" Київ" залишилося просто "вивчити питання доцільності подальшої участі ФСТ "Динамо" в (...) ЗАТ "ФК Динамо" Київ".

Хоча суті це не змінює, але хоч не так буде зіпсовано настрій Григорію Михайловичу.

В кінці засідання Луценко привітав усіх з Днем Перемоги і пожартував: "Традиции товарища Дзержинского нас с товарищем Суркисом объединяют". На цьому своє завдання він вважав виконаним – бо перед цим також було обрано повністю новий склад президії ФСТ "Динамо" на чолі з Зінченком, який і вирішуватиме, як повернути частину в долі футбольного клубу "Динамо".

Фактично зміна керівництв ФСТ та поява там людей із найближчого оточення Ющенка є найбільшою неприємністю Суркіса навіть у порівнянні з Григоришиним. Бо тепер він буде мати справу не з приватним підприємцем із громадянством сусідньої держави, а з найвищими чиновниками України.

І тепер як мінімум він не зможе говорити, що "гордість країни" хоче забрати росіянин. Навпаки, тепер дії проти Суркіса будуть прикриватися популярним у народі Ющенком, що стрімко знижує шанси нинішніх власників команди на організацію народних протестів.

Крім того, входження Зінченка в ФСТ дає йому доступ як акціонеру Футбольного клубу "Динамо" і до бухгалтерії Суркіса – принаймні, тепер він має право її вимагати.

Також якщо тепер Суркіс захоче переоформити акції з брата Ігоря або Валентина Згурського на когось третього, він більше не зможе допускати "непорозумінь", як у випадку з Григоришиним. Він буде зобов'язаний запропонувати Зінченку купити ці акції для ФСТ, а якщо цього не зробить, то знову ж таки матиме проблеми з найвищими держкерівниками.

За деякою інформацією, Фізкультурно-спортивне товариство хоче мати не менше 25% у статуті суркісівської команди. Питання в тому, як це зробити.

Можливо, футбольний клуб "Динамо" підпаде під дію закону про дооцінку держмайна, який обіцяв скоро внести уряд. Це найбільш очевидний спосіб збільшення частки Фізкульттовариства.

Як відомо, за новим законом пропонується проводити аукціон на спірні об'єкти, і нова ціна визначатиметься виходячи з того, що пропонуватимуть інші претенденти. Можна не сумніватися, що Григоришин прийде на цей конкурс і збільшить ціну за стадіон "Динамо" і бази в Конча-Заспі до того рівня, який гарантуватиме державі великий пакет.

Крім того, і самому Григоришину вигідна поява нових діючих осіб – з якими у нього непогані відносини на грунті нелюбові до Суркіса.

Проблема може бути лише в тому, щоб довести, що майно, яке отримав Суркіс в 1994 від Фізкультурно-спортивного товариства, було в держвласності. Сам він з братом неодноразово заявляли, що це було майно цього ФСТ.

Однак нещодавно головне Контрольно-ревізійне управління уже поставило і це під сумнів: Фізкультурно–спортивне товариство "Динамо" було створено на основі колишньої громадської організації – Української республіканської ради Всесоюзного фізкультурно–спортивного товариства "Динамо". А відповідно до Конституції УРСР, майно громадських організацій становило соціалістичну власність у формі загальнонародної або державної власності.

З тридцяти обраних у п'ятницю нових членів президії мінімум половину представляють керівники силових відомств на рівні міністрів та їх заступників. Так що тепер у них буде персональний стимул перевірити законність отримання Суркісом об'єктів в 1994 та подальшого функціонування клубу.

Керівник податкової адміністрації Кирєєв уже заявив, що оцінює дії попереднього керівництва ФСТ "Динамо" як "негативні".

...І ще одним безрадісним підсумком п'ятниці для Суркіса є те, що його не переобрали до складу президії Фізкультурно-спортивного товариства "Динамо". На питання, чи не сумно йому, він сказав: "Якщо не обрали – значить я їм не потрібен..."



Читайте також:

На Суркіса чекають неприємності в підвалі

Суркіс і машина часу

Григорий Суркис: У нас при Кучме никогда не было льгот!


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування