Сорос під час помаранчевої революції діяв не грошима, а пальцями

Середа, 1 червня 2005, 22:03
Президент Інституту відкритого суспільства Джордж Сорос запевняє, що він не фінансував жодної політичної сили на президентських виборах 2004 року в Україні.

"Я не відігравав жодної ролі у виборах і не фінансував ту чи іншу сторону", - заявив Сорос у Києві під час Європейського дебатного форуму.

Сороса вже неодноразово звинувачували у тому, що він фінансував "революцію троянд" в Грузії і "помаранчеву революцію" в Україні.

Водночас він спростував ці повідомлення. За його словами, "це абсолютна неправда". Як зазначав Сорос, він надавав допомогу "демократичному процесу" в цих країнах.

"Дуже зручно звинувачувати зовнішні сили у тому, що сталося. Але всі, хто там був, бачили, що відбулося насправді. Це було повстання народу", - додав він.

Сорос також впевнений, що події в Україні є важливими для всього пострадянського регіону, оскільки країни всього колишнього Радянського Союзу зараз перебувають на перехресті – або вони підуть шляхом Грузії та України, або опиратимуться проявам свободи.

За його словами, важливо, щоб “помаранчева революція” в Україні і “революція троянд” у Грузії допомагали досягти більших змін та служили прикладом для всього регіону. У цьому контексті він сказав: "Поруч із вами Білорусь".

"Я стежив за “помаранчевою революцією”, тримав пальці схрещеними, бо ніхто не знав, що буде. Вийшло все дуже позитивно", - зазначив Сорос.

Водночас він зазначив, що не відстоює революції і не вірить у революції, відповідаючи на запитання, чи потрібно поширювати революційний досвід на Росію.

"Іноді їх (революції) неможливо уникнути, але краще здійснювати поступову розбудову демократичних інститутів", - пояснив свою позицію Сорос.

Торкаючись пріоритетів подальшого розвитку України, Сорос відзначив, що революційна зміна режиму - це тільки початок, і треба йти вперед.

У цьому контексті він наголосив на необхідності ухвалити низку економічних законів для поліпшення інвестиційного клімату в Україні, а також для розвитку вільних мас-медіа, і, як одному із пріоритетів, створення суспільного мовлення в Україні.

Сорос відзначив необхідність боротьби з корупцією та реформування судової системи.

Також Сорос висловив сподівання, що українська влада здійснить необхідні кроки на шляху реформування в Україні. Зокрема, він наголосив на необхідності визначити чіткі правила гри та їх дотримуватися у питаннях постприватизаційних процесів.

За його словами, інвесторам не подобається непевність, і у цьому контексті влада України усвідомлює і намагається вирішити питання обмеження переліку підприємств, які підлягають повторній приватизації.

УНІАН

Читайте також:

Ющенко попросив допомоги в Сороса


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування