Литвину у "Нашій Україні" теж радять вийти з партії

Понеділок, 6 червня 2005, 15:02
Лідер парламентської фракції "Наша Україна" Микола Мартиненко не бачить перепон для того, щоб Віктор Ющенко очолював політичну партію.

Так він прокоментував слова Володимира Литвина про те, що президент Віктор Ющенко має відмовитися від створення президентської партії, "бути над процесом", повідомляє прес-служба блоку.

Над Володимиром Литвином, на думку Миколи Мартиненка, "ще тяжіють стереотипи минулого".

"Коли Володимир Михайлович був главою адміністрації президента Кучми, він теж завжди радив Леоніду Даниловичу – "Будьте над процесом!". Це виливалося у негласну підтримку одних політичних сил та розправу над іншими", - нагадав журналістам заступник голови ради НСНУ.

На думку Миколи Мартиненка, заклики Литвина не мають ні юридичних, ні політичних підстав. По-перше, президент не може відмовитись від створення президентської партії, бо вона вже давно створена і активно розвивається.

"Але юридично президент не є головою партії. Законодавство, зокрема стаття 130 Конституції України, не забороняє йому бути почесним головою партії або входити до її виборчого списку", - підкреслив лідер фракції "Наша Україна".

По-друге, з політичної точки зору, створення НСНУ було вимогою мільйонів виборців – створити "партію Ющенка", - акцентував Мартиненко. Також, на його думку, партія є формою реалізації передвиборчої програми Віктора Ющенка.

"У цивілізованому світі всі політичні лідери є партійними, а спільна політична відповідальність за схемою "лідер+партія" є усталеним стандартом європейської демократії", - наголосив депутат.

"Ми всі добре пам’ятаємо Кучму, який ненавидів партії і, не будучи політично персоніфікованим, не ніс політичної відповідальності. Невже Литвин пропонує повернутися до практики політичних "розводок" і нашіптувань, як це було за Кучми?" - поставив риторичне запитання Микола Мартиненко.

"Крім того, Володимир Михайлович є одним із керівників держави – головою парламенту. Але водночас очолює Народну партію. Слідуючи його логіці, він також має бути "арбітром парламенту" та відмовитись від власної партії і бути позапартійним", - зробив висновок лідер фракції "Наша Україна".

Читайте також:

Литвин проти, щоб Ющенко очолював свою партію


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News