Інтерпол сподівається, що Росія не анклав і що Бакая видадуть

П'ятниця, 1 липня 2005, 13:47
Інтерпол не знає, за яких обставин був відпущений Ігор Бакай у Москві.

Про це заявив голова Нацбюро Інтерполу в Україні Кирило Куликов у п’ятницю журналістам.

Куликов підтвердив, що 28 червня в Москві був затриманий громадянин України Бакай, але із "незрозумілих для нас обставин" його відпустили.

"Затримання відбувалося у відповідності з усіма міжнародними договорами. Люди провели досить професійну операцію із затримання пана Бакая", - зазначив голова Нацбюро Інтерполу.

Водночас він назвав "незбагненними" причини, з яких Бакая відпустили.

На даний момент, за словами Куликова, МВС готує повідомлення на адресу генерального прокурора України Святослава Піскуна з викладом всіх обставин затримання Бакая, який має звернутися із запитом до російського колеги.

Зараз, за його словами, спрямовано запит у МВС РФ і Генпрокуратуру Росії з проханням провести розслідування і притягти до відповідальності тих осіб, які відпустили Бакая.

"Я вважаю, що це - прикра помилка", - сказав Куликов.

"Щодо пана Бакая виставлена червона карточка, це – факт. А те, що хтось перевищує службові повноваження – це факт для розгляду Генеральної прокуратури (Росії)... У нас спільні інтереси на розвиток правової держави, і я в жодному випадку не можу сказати, що це питання політичне. Це питання халатності, але в жодному випадку – це не питання відносин між двома державами", - наголосив голова українського Інтерполу.

Він також розповів, що Бакаєм був пред’явлений паспорт громадянина Росії, виданий 4 травня 2005 року. Водночас, за його словами, за даними Федеральної міграційної служби, Бакай не перебуває у них на обліку.

На питання, чи означає це, що паспорт фальшивий, Куликов відповів: "Я не компетентний відповідати по цьому питанню".

"Росія не анклав, куди тікають злочинці", - зазначив Куликов і висловив сподівання, що Бакай найближчим часом буде депортований в Україну.

Куликов нагадав про способи отримання громадянства Росії: це проживання на території держави протягом 5 років чи 3 роки безперервно, народження на території РФ або наявність родичів - громадян РФ. Крім цього, є ще два способи: за неоціненний внесок у розвиток науки і культури і мистецтва і за особливі заслуги перед державою Росія.

"Українська правда"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування