Литвин поскаржився на "найгірший" бюджет Тимошенко

Понеділок, 3 жовтня 2005, 15:17

Спікер Верховної Ради Володимир Литвин називає запропонований Верховній Раді бюджет на 2006 рік "одним з найгірших і надзвичайно незбалансованим".

Про це він сказав на прес-конференції після погоджувальної ради керівників фракцій і груп парламенту у понеділок.

Спікер повідомив, що на погоджувальній раді було прийняте рішення утворити робочу групу із залученням урядовців на рівні міністрів для доопрацювання цього проекту "з тим, щоб 20 жовтня, відповідно до умов бюджетного кодексу, ми могли розглянути цей законопроект".

Водночас Литвин прогнозує, що процес прийняття проекту бюджету у Верховній Раді буде складним.

"Я хочу сказати, що це буде надзвичайно складний бюджет з урахуванням того, що сьогодні місцеве самоврядування перетворилося на касу по виплаті заробітної плати", - сказав він.

Спікер зазначив, що його позиція полягає в тому, що проект бюджету має співвідноситися з бюджетною резолюцією, "і друге – те, що ми повинні прийняти цей бюджет".

За словами спікера, "потрібен бюджет розвитку, максимально узгоджений між Кабінетом міністрів і Верховною Радою", "але не в інтересах Кабінету міністрів або Верховної Ради".

Щодо процесу ухвалення у Верховній Раді законопроектів, необхідних для вступу України до Світової організації торгівлі Литвин зазначив, що "необхідно проаналізувати ті закони, які ми прийняли, побачити, як вони вплинули на Україну".

Литвин також повідомив, що уряд відкликав з Верховної Ради два законопроекти з переліку необхідних для вступу до СОТ з метою їхнього доопрацювання.

Водночас він спростував інформацію щодо домовленостей між українською та російською сторонами щодо синхронізації процесу вступу до СОТ обох країн.

"Я не знаю про якісь домовленості щодо вступу до СОТ разом з Росією", - сказав він.

Говорячи про можливість укладення мирових угод з власниками підприємств, приватизованих з порушеннями законодавства, про що раніше заявляв прем’єр-міністр Юрій Єхануров, Литвин зазначив, що для цього потрібно "законодавчо передбачити таку можливість".

"Мирові угоди можливі як повернення частини акцій державі і наступне виставлення їх на продаж, а також можливі такі варіанти як доплата", - сказав спікер.

За його словами, "головне, щоб була відновлена справедливість, щоб не підтверджувати тезу, що бідні будуть ділитися з багатими".

Як відомо, проект бюджету на 2006 рік було запропоновано до розгляду Верховній Раді попереднім складом уряду Юлії Тимошенко.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування