Ющенка просять не виконувати договір з Януковичем, а Піскуна - забути СРСР

Середа, 5 жовтня 2005, 12:24

Доповідач ПАРЄ по Україні Ханне Северінсен сподівається, що й після меморандуму Ющенка і Януковича фальсифікатори виборів не будуть амністовані.

"Ми сподіваємося, що угода про амністію на виборах не стосуватиметься тих, хто займався маніпуляціями. Вони мають бути передані правосуддю", - сказала Северінсен під час слухання звіту ПАРЄ по Україні.

Северінсен також підкреслила, що реформи в Україні не повинні зупинятися "через політичну боротьбу й не повинні залежати від того, який уряд при владі".

Северінсен, крім того, відзначила, що немає прогресу в розслідуванні справи Гонгадзе.

Інша доповідач по Україні Рената Вольвенд розкритикувала українську Генпрокуратуру.

"Прокуратура поки працює за старим радянським зразком. Компетенція генпрокурори не сформульована до кінця", - сказала Вольвенд.

"Ми закликаємо Україну організувати прокуратуру таким чином, що б генпрокурор не брав на себе обов'язки омбудсмена, обов'язки поліцейського зразка", - додала вона.

Вольвенд відзначила, що прийнята в грудні 2004 року політреформа "залишає підстави для сумнівів".

Вона назвала два пункти зміненої Конституції, з якими не згодна Парламентська асамблея Ради Європи: право прокуратури здійснювати загальний нагляд над дотриманням законодавства й правило імперативного мандата, що заборонить депутатам переходити із фракції у фракцію в новій Верховній Раді.

Крім того, Вольвенд висловила сподівання, що наступні парламентські вибори в Україні будуть вільні й демократичні.

Северінсен і Вольвенд підготували проект резолюції ПАРЄ, де, крім критики, втримується також низка позитивних відгуків про те, що відбувається в Україні. У першій половині дня середи в Парламентській асамблеї проходять дебати щодо цього документа.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування