Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

НБУ попереджає про можливий обвал долара

Четвер, 6 жовтня 2005, 11:24

Національний банк України попереджає, що люди можуть втратити гроші через коливання курсу долара і спекуляцій навколо цього.

Про це в четвер повідомляє телеканал НТН.

За словами каналу, сформований курс НБУ вважає завищеним і застерігає від купівлі валюти, що може потім виявитися збитковою.

Також Нацбанк прогнозує зниження курсу наявного долара у зв'язку із очікуваними значними надходженнями валюти в Україну.

"Найближчим часом очікується істотне надходження в країну інвалюти за рахунок приватизації "Криворіжсталі" та розміщення на зовнішніх ринках облігацій внутрішнього держзайму, що буде сприяти зниженню курсів купівлі-продажу наявної інвалюти", - зазначають в НБУ.

Курс наявного долара за останні два дні зріс в середньому на 5-6 копійок. Це стільки ж, як і за весь вересень.

Лідерами росту стали Київ і Крим. Відбувається це після того, як на міжбанку кілька днів підряд домінує попит на валюту і котирування там зростають до 5,09-5,17. Однак банкіри запевняють, що це явище тимчасове, і радять дивитися на уряд.

Зокрема, голова ради НБУ Валерій Геєц заявив: "Нам важливо розуміти, як правильно буде вести себе уряд в частині цих займів. Тому що займи, якщо будуть великими через дефіцит бюджету, то буде все збалансовано, і тоді курс може залишитися на попередньому рівні, можливо, з певною тенденцією до його зниження".

У той же час заступник голови ради НБУ Валерій Альошин заявив, що курс наявного долара може рости і далі аж до кінця року.

Серед причин, що визначають цей рух, Альошин у першу чергу називає "зменшення позитивного сальдо платіжного балансу і пов’язане із цим зменшення припливу валюти в країну".

"У той же час зростання обсягів імпорту стимулює попит на валюту. Зараз країні потрібно ще більше валюти для закупівлі нафти, мито на яку Росія підвищила з 1 жовтня", - уточнює канал.

Проте Геєц зауважує: "Та сьогоднішня ситуація,  є такою, що ті фактори, які назвав Альошин, вони домінуючі. Але прогнозувати, що вони такими залишаться до кінця року, немає такої впевненості. Певні коливання будуть".

У той же час голова АКБ "Укрсоцбанк" Борис Тимонькін зазначає: "Є сальдо послуг, капітальних операцій, плюс продаж "Криворіжсталі", і говорити про пониження резервів смішно. Вони будуть рости. І НБУ легко буде тримати курс, який захоче".

"Кардинальних змін не буде. В найгіршому випадку – 5,25 максимум. Мінімум – 5,15-5,10. Збережеться діапазон змін", - додав Тимонькін.

"На сьогоднішній день НБУ від своїх слів про підтримку національної валюти не відмовляється. У вівторок уперше за 3 місяці він виходить на ринок із інтервенціями і підтримує гривню, як у старі добрі часи", - зазначає НТН.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування