Ющенко ввів надзвичайний стан

Субота, 3 грудня 2005, 16:50

Президент Віктор Ющенко провів оперативну нараду з питань вжиття невідкладних заходів щодо запобігання поширення пташиного грипу, випадки якого зареєстровані в АРК.

Участь у нараді взяли міністр з надзвичайних ситуацій Віктор Балога, міністр фінансів Віктор Пинзеник, міністр охорони здоров’я Юрій Поляченко, міністр сільського господарства Олександр Баранівський, міністр внутрішніх справ Юрій Луценко.

Як повідомляє прес-служба президента, за результатами наради Ющенко підписав Указ про введення надзвичайного стану в населених пунктах АРК.

Президент дав доручення створити штаб, який визначить зону надзвичайної ситуації.

Очолить штаб міністр з надзвичайних ситуацій Віктор Балога. До його складу увійдуть заступники міністрів внутрішніх справ, охорони здоров’я, сільського господарства, екології, фінансів та прем’єр-міністр Криму.

Згідно з дорученням глави держави, штаб у суботу вилетить до Криму, щоб на місці вивчити ситуацію та вжити невідкладних заходів для протидії поширенню захворювання.

Також штаб координуватиме роботи із забезпечення населення в епізоотичній зоні необхідною медичною допомогою та харчуванням. Ющенко доручив керівникові штабу щодня інформувати його про виконання Указу.

Президент також дав доручення міністру внутрішніх справ встановити трикілометровий карантинний кордон навколо селищ, де виявлено випадки ураження вірусом. Крім того, навколо уражених населених пунктів буде встановлено десятикілометрову зону спостереження.

З метою профілактики та запобігання поширенню вірусу пташиного грипу на певних територіях АРК буде знищено свійську птицю і заборонено вживати м’ясо свійської птиці.

Глава держави дав доручення у грошовій формі за ринковою вартістю птиці відшкодовувати збитки, яких буде завдано у зв’язку з цим населенню.

Представники уряду України мають вжити додаткових заходів щодо роз’яснювальної роботи та посилення профілактичних заходів для боротьби з вірусом пташиного грипу.

Президент звертається до населення Криму зі словами підтримки та запевняє, що влада "вживає усіх необхідних заходів, аби життя у кримських селах було нормалізоване".

Також президент закликає громадськість та представників ЗМІ проявити солідарність у боротьбі із захворюванням та активізувати роз'яснювальну роботу.

Під час наради було повідомлено, що вогнища поширення пташиного грипу було виявлено на кордоні озера Сиваш. На думку фахівців, головною причиною поширення вірусу стали контакти свійської птиці з перелітними птахами.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування