Івченко теж звинуватив Тимошенко у зраді національних інтересів

Понеділок, 9 січня 2006, 22:11

Блок Юлії Тимошенко вніс на розгляд Верховної Ради проект постанови про визнання недійсною угоди в газовій сфері між Росією та Україною.

Про це сказала лідер БЮТ Юлія Тимошенко в понеділок увечері в ефірі "5 каналу".

"Наша політична сила на завтра на засідання Верховної Ради внесла проект постанови..., який дає оцінку по-перше, цій угоді, по-друге, дає оцінку посадовим особам, які підписали цю угоду, по-третє, чітко наводить аргументи, чому ця угода є для України абсолютно недопустимою", - сказала Тимошенко.

"Ситуація не безвихідна. Тому що сьогодні достатньо тільки відійти від годівнички, від такої загальної корупційної схеми, яка носить назву РосУкрЕнерго, анулювати цю угоду, тому що вона є абсолютно юридично нікчемною, і повернутися до тих контрактних стосунків, які мала і має поки що Україна", - пояснила вона.

За словами Тимошенко угода "по-перше, має абсолютно не прогнозовану ціну на газ через декілька місяців, по-друге, передбачає введення повністю монопольного постачальника (без гарантій) на газ, це РосУкрЕнерго, і по-третє, "Нафтогаз" буде якісь активи вносити в РосУкрЕнерго, не дай Боже це нафтогазова система".

Водночас голова "Нафтогазу України" Олексій Івченко, який також брав участь у програмі в телефонному режимі, звинуватив Тимошенко в намаганні нелегально ввести посередника на постачання туркменського газу в Україну.

За його словами, в червні на посаді прем’єр-міністра вона намагалася укласти відповідний міждержавний контракт з Туркменістаном, але "Нафтогаз України" відмовився його утвердити.

"В цьому міждержавному контракті з прем’єр-міністром були забиті наступні пункти: міжнародна компанія Itera, зареєстрована в США, повинна бути посередником, тобто транзитером туркменського газу через територію Узбекистану, Казахстану і Росії до України. І Україна як держава, наступний пункт, повинна гарантувати для міжнародної компанії Itera транзит цього туркменського газу через Узбекистан, Казахстан і Росію", - сказав Івченко.

"І хочу сказати, що це було не що інше, як підстава держави Україна і зрада національних інтересів України. Тому що у України немає контракту ні з Узбекистаном, ні з Казахстаном, ні з Росією на транзит туркменського газу, тому Україна не могла брати на себе зобов'язань і гарантій для комерційної структури Itera, щоб та транзитувала газ до України", - зазначив він.

Голова "Нафтогазу" попросив Тимошенко дати відповідь на питання, чому вона намагалася ввести цього посередника, проте чіткої відповіді протягом ефіру лідер БЮТ не дала.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...