Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Туркменбаши і "Газпром" змусять Україну грати за своїми правилами?

Середа, 6 вересня 2006, 12:54

Договір Туркменії і "Газпрому" про постачання газу до кінця 2006 року і на три роки вперед дозволить президенту Сапармурату Ніязову відразу підняти ціни в півтора рази, а "Газпрому" - відстояти свої інтереси в Європі.

Експерти вважають, що Україні залишається лише прийняти правила гри, пише газета "Ведомости".

За словами представника "РосУкрЕнерго", ціна на газ для України в жовтні-грудні і на три наступні роки буде узгоджуватися. Попередньо це питання з Києвом обговорювалося, стверджує джерело в "Газпромі".

Разом з тим міністр палива й енергетики України Юрій Бойко переконаний, що в останні місяці року ціна збережеться на рівні 65 дол.

Такий компроміс можливий, думає аналітик "Тройки Диалог" Валерій Нєстєров, але з 2007 року ціна підніметься до 135-150 дол.

Ріст цін він обґрунтовує тим, що "Газпром" буде закуповувати в Туркменії лише 50 млрд. куб. м, а ще 8 млрд. куб. м, необхідних Україні, поставляти з власних обсягів видобутку, але вже за європейськими цінами – 250 доларів.

Аналітик "Атона" Дмитро Лукашов вважає, що Україна стане завзято домагатися гранично низьких цін, у тому числі за рахунок скорочення маржі "РосУкрЕнерго".

Минулого тижня віце-прем'єр Микола Азаров назвав прийнятними для економіки 135 доларів. При цьому він виключив, що транзит газу в Європу буде використовуватися на переговорах з Росією як інструмент зниження цін.

У той же час екс-депутат Верховної ради Олександр Гудима вважає, що кабінет Віктора Януковича змирився з неминучим і погодиться на підвищення навіть більше, ніж на 135 доларів, але на доступ "Газпрому" до газотранспортної системи України не піде.

Для Туркменії угода з "Газпромом" стала серйозним успіхом, переконаний Аждар Куртов з Російського інституту стратегічних досліджень. Хоча Росія закуповує газ у Казахстану по 140 дол., для Ніязова 100 дол. - це додаткові 1,75 млрд. дол., зазначає експерт.

На думку Лукашова, трирічний термін постачань туркменського газу Росії за фіксованими цінами - це компроміс між бажанням Ніязова різко підняти ціни і готовністю "Газпрому" підписати договір.

"Ніязов - хазяїн газу, але "Газпром" - хазяїн труби, тут взаємна залежність", - зауважує Лукашов.

У той же час Нестеров нагадує, що кілька років назад "Газпром" домовлявся про постачання 60-70 млрд. куб. м у 2007-2008 роках і 80-90 млрд. куб. м з 2009 року.

"Купуючи лише 50 млрд куб. м, "Газпром" відітнув "зайвий" газ від Європи і захистив свій ринок від цінової конкуренції", - підкреслює він.

Крім цього, скорочення обсягів туркменського газу створить напругу на російському ринку, і "Газпром" виграє на підвищенні цін.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування