За близькість до влади Ахметов може не повертати борги?

Понеділок, 9 жовтня 2006, 13:43

Найбільша українська компанія System Capital Management планує взяти синдикований кредит у розмірі 400 млн. доларів.

Згідно із повідомленнями ЗМІ, забезпеченням по кредиту будуть Північний і Центральний ГЗКи, а організатором синдикованого кредиту виступить банк BNP Paribas, пише "Дело".

У такий спосіб компанія SCM має намір залучити кредитні кошти на 3,5 роки, плата за які орієнтовно складе ставку LIBOR + 2,8% річних.

"Зараз (8 жовтня) немає можливості зв'язатися з фінансовим директором, тому я не можу ні підтвердити, ні спростувати інформацію про цей кредит", - сказала керівник прес-служби SCM Наталя Ємченко.

Також вона не прокоментувала, на які цілі SCM залучає цей кредит.

У той же час, на думку експерта Міжнародного центру перспективних досліджень Олександра Жолудя, заявлені показники угоди говорять про те, що кредитори оцінюють компанію SCM як високонадійного позичальника. Це стосується як кредитної ставки, так і застави.

"Навіть зважаючи на те, що зараз є сильні очікування падіння кредитних ставок, показник LIBOR + 2,8% - це дуже пристойно", - вважає Жолудь.

Що стосується вимог до застави, то експерт відзначає, що вони змінюються в залежності від того, що за компанія виступає позичальником.

"У випадку з SCM навряд чи банкіри серйозно розглядають такий варіант розвитку подій, як звернення своїх вимог на заставне майно. У даній угоді застава - це формальність", - вважає Жолудь.

"З огляду на стан судової системи України і близькість SCM до влади, навіть західні банки не помиляються щодо перспектив стягнення в цієї компанії такого заставного майна, як ГЗКи", - додав він.

Приватизація Північного і Центрального ГЗКів була закінчена в липні 2004 року. Тоді 50%+1 акція Північного ГЗКу були куплені за 207,6 млн. грн., а 50%+1 акція ЦГЗКу за 106,03 млн. грн.

Статутний фонд ВАТ "Північний ГЗК" - 242, 9 млн. грн. Статутний фонд ВАТ "ЦГЗК" складає 277,8 млн. грн. Основним акціонером ЗАТ "СКМ" є бізнесмен Ринат Ахметов, йому належить 90% акцій компанії.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування