Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма вважає, що вбивством Гонгадзе підставили Мороза

Четвер, 2 листопада 2006, 09:54

Екс-президент Леонід Кучма вважає, що вбивством журналіста Георгія Гонгадзе "підставили" не тільки його, але й Олександра Мороза.

"Убивство Гонгадзе, "касетний скандал" підставили і мене, і Олександра Мороза", - сказав Кучма в інтерв'ю "Известиям в Украине", коментуючи заяву депутата Ігоря Пилипчука, помічником якого працював Гонгадзе, про те, що вбивство журналіста й отруєння президента Віктора Ющенка є ланками одного ланцюга.

"У Мороза не було іншого виходу, йому довелося оприлюднити плівки, тіло Гонгадзе не даремно підкинули в його виборчий округ. Олександру Олександровичу потрібно було виправдуватися. Я цим займатися не став — і так зрозуміло, для чого скандал роздували. І так ясно, що я на журналіста руку не піднімав. Із плином часу це стає усе ясніше", - відзначив Кучма.

Водночас, екс-генпрокурор Святослав Піскун, коментуючи слова Пилипчука, відзначив, що в нього є "певна версія з приводу отруєння Віктора Ющенка".

"Але я не пам'ятаю, щоб рік тому якийсь зв'язок проглядався зі справою Гонгадзе і смертю Чорновола, мені ніхто не доповідав про те, що є такі матеріали", - сказав він.

Піскун також сказав, що в нього як у генпрокурора не було також підстав пов'язувати справу Гонгадзе і справу Павла Лазаренка.

"Може, в Ігоря (Пилипчука) є докази. Але нам ці факти відомі не були. Якщо є які-небудь докази, того, про що він розповідає, я вважаю, що його святий обов'язок як громадянина України передати це в правоохоронні органи і допомогти розслідуванню", - сказав він.

Екс-прем'єр Євген Марчук, якого Пилипчук згадував як власника касети, яка нібито свідчить про підготовку вбивства В'ячеслава Чорновола, вважає, що Пилипчук не має права коментувати дану справу.

"Останнім часом в Україні з'являються громадські слідчі, які за своє життя ніколи нічого не розслідували, але сенсаційного шуму генерували багато... У народі це називається художній свист", - сказав він.

"Щодо згаданої плівки слідство знає, що до чого. Я дав докладні свідчення. Мої політичні опоненти неодноразово намагалися мене дискредитувати, а особливо коли я висловлював свою позицію з ключових питань розвитку України. Тому не здивуюся, якщо незабаром щодо мене з'явиться якась нова страшилка", - відзначив Марчук.

У свою чергу син загиблого лідера РУХу, депутат Тарас Чорновіл, вважає, що "ситуація з цією касетою виглядає дуже дивно".

"Я не ризикну звинувачувати Марчука у співучасті в убивстві, хоча можу сказати, що таке озвучувалося в Русі на найпершому етапі, на одній із прес-конференцій... Але в мене немає таких фактів або даних і я не бачу мотивів", - сказав він.

"Що стосується касети, Марчук підтвердив на слідчій комісії Верховної Ради, яку тоді очолював Віктор Медведчук, що в нього дійсно була касета, що він особисто показав кільком людям, серед них – Григорій Омельченко, покійний Анатолій Єрмак і нинішній депутат фракції БЮТ Микола Олійник", - додав депутат.

Водночас Чорновіл сказав, що особисто звинувачує Марчука "тільки в приховуванні фактів злочину і самоуправстві".

"Тому що вирішувати, віддавати або не віддавати матеріали, які мають значення для слідства, — це самоуправство", - сказав він.

Українська правда


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...