Підприємці "ховають" гроші від команди Януковича?

Четвер, 2 листопада 2006, 09:57

Кількість підприємств, які чесно платять податки в Україні, у 2006 році різко скоротилася порівняно з попереднім роком.

Якщо торік, за даними Інституту економічних досліджень і політичних консультацій, українські компанії платили майже 80% від належної кількості податків, то цього року вже близько 55%, пише газета "Дело".

Ці дані інститут одержав, проаналізувавши дані опитувань керівників 300 українських підприємств у чотирьох областях України. Опитані представники підприємств відповіли на запитання про те, яку частину податків від належних платять на їхню думку підприємства, аналогічні їхнім.

Крім того, дані опитування свідчать, що кількість підприємств, які платять більше ніж 90% від необхідних обсягів податків, зменшилася з 56,8% торік до 27,5% у цьому.

В Українському союзі промисловців і підприємців вважають, що нинішня податкова система в Україні вбиває українське виробництво і заганяє підприємства у тінь.

Згідно з даними Державної податкової адміністрації і Генеральної прокуратури, на сьогоднішній день найбільша кількість зловживань відбувається при сплаті ПДВ.

За даними ДПАУ, українські фінансово-промислові групи використовують зв'язки між своїми підприємствами, щоб робити фіктивні угоди й ухилятися від сплати податків.

З метою скоротити кількість тих, що ухиляються, податкова адміністрація має намір систематизувати дані про діяльність підприємств, виходячи з того, до якої із ФПГ вони належать.

Серед ФПГ, що особливо схильні мінімізувати свої фінансові зобов'язання, заступник глави ДПАУ Микола Романів назвав групи Приват, ІСД та "Інтерпайп". Групи СКМ серед злісних порушників керівництво ДПАУ не називало.

За словами Романіва, з метою мінімізувати зобов'язання по ПДВ підприємства використовують псевдоекспортні операції. У цьому випадку вони використовують пільгу, що українське законодавство надає експортерам. Їм держава ПДВ відшкодовує.

На думку міністра фінансів Миколи Азарова, вирішити проблему з відшкодуванням фіктивного ПДВ допоможе система спецрахунків. При ній сума ПДВ, яка підлягає до сплати, повинна автоматично попадати на спеціальний рахунок. Гроші з нього можуть бути перераховані тільки як сплата податку. При такій системі фіктивні операції втрачають сенс.

На думку екс-міністра фінансів Віктора Пинзеника, система спецрахунків заморозить значні оборотні кошти підприємств.

Згідно з прогнозами Інституту економічних досліджень і політичних консультацій у наступному році до бюджету надійде 54,7 млрд. грн. за рахунок ПДВ. Цього показника можна буде досягти завдяки тому, що імпорт у наступному році буде як і раніше перевищувати український експорт.

Разом з тим, відповідно до проекту Держбюджету на 2007 більш третину доходів країни - 55,16 млрд. грн. - повинні скласти надходження від податку на додану вартість.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування