Політреформу треба переглянути через авторитарного Януковича?

Середа, 8 листопада 2006, 10:16

Представник президента у парламенті Юрій Ключковський стверджує, що змінена Конституція сприяє авторитарним тенденціям прем'єр-міністра Віктора Януковича.

Так він прокоментував необхідність перегляду політичної реформи, повідомляє прес-служба "Нашої України".

"Ревізована Конституція, яка начебто мала протидіяти авторитарним тенденціям колишнього президента, сьогодні сприяє авторитарним тенденціям теперішнього прем'єра", - зазначив Ключковський.

За його словами, "рік, який скоро мине від початку дії змін до Конституції і півроку відтоді, як вони набули остаточної сили, на практиці показали, що аргументи противників конституційної реформи були абсолютно справедливими".

"Сьогодні ми маємо абсолютно розбалансовану систему влади в умовах керівництва авторитарно налаштованого лідера Кабінету міністрів", - зазначив представник президента.

Він наголосив, що "нині існує ціла низка конфліктних ситуацій, які випливають із розбалансованості системи влади і знижують не тільки рівень стабільності політичної в Україні, але й ефективності здійснення влади і національних інтересах, і в інтересах людей".

"Усі ці кроки показують, що таким чином керувати державою не можна. Все-таки старі ідеї щодо наявності механізмів стримувань і противаг показали свою необхідність. Із зміненою Конституцією потрібно щось робити", – переконаний Ключковський.

"Довший час президент вважав, що повертатися назад немає сенсу – потрібно йти вперед і вдосконалювати Конституцію. Однак будьмо чесними – при теперішньому розкладі політичних сил жодна конструктивна зміна до Конституції не отримає підтримки", - зазначив депутат.

"І це означає, що рятувати ситуацію можна лише одним способом – визнати, що зміни до Конституції були внесені неконституційним шляхом. Але чи вистачить для цього сили у суспільства, зараз передбачити важко ", - додав він.

На думку Ключковського, "ймовірність досягнення цього невисока, але й жити в таких умовах, як сьогодні, боюся, Україна довго не зможе".

"Або ми зрушимо з місця у вдосконаленій системі управління державою, або занепад буде продовжуватися", - вважає представник президента.

"Можна сказати, що ставлення до конституційної реформи – це свого роду ставлення до майбутнього України", – резюмував Ключковський.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування