Правління Януковича призвело до посилення битв за владу

Четвер, 1 лютого 2007, 14:15

У другій половині 2006 та на початку 2007 року в багатьох регіонах України утворилися конфліктні ситуації, зумовлені гострим протистоянням між фінансово-політичними групами, які представленні в різних гілках місцевої влади.

Про це йдеться у звіті комітету виборців.

КВУ відзначає, що не виявив конфліктів по лінії влада-громадськість, практично всі випадки є боротьбою місцевих еліт за владні повноваження та доступ до ресурсів, насамперед бюджетних та земельних. Часто це породжує особистісні конфлікти.

"Частина кризових ситуацій в регіонах викликана нечітким розподілом повноважень між місцевими державними адміністраціями, місцевими радами і їх виконкомами, міськими головами. Пропорційні вибори до місцевих рад значно послабили позиції міських голів на рівні міста та посилили роль більшості в міській раді", - йдеться у повідомленні.

"Інша частина конфліктів стала відображенням всеукраїнського протистояння між президентом і його прихильниками, з одного боку, і силами, що підтримують парламентську більшість і уряд, – з іншого", - зазначає комітет.

Водночас ситуація в окремих регіонах (Донецька, Луганська області, АР Крим та Севастополь) характеризується монополізмом однієї політичної сили, відтак гострих протистоянь там не зафіксовано.

Єдина лінія конфлікту у Криму до недавнього часу існувала між представництвом президента у АРК на чолі з Геннадієм Москалем та практично всією іншою кримською владою.

В Одесі триває перманентний конфлікт між обласною радою, де більшість має "Партія регіонів" та губернатором Іваном Плачковим (член політради НСНУ), однак поки що облрада не збирається висловлювати йому недовіру.

У Полтаві існує конфлікт між головою ОДА Валерієм Асадчевим та іншими претендентами на цю посаду - головою обласної ради Олександром Удовиченком, екс-мером Полтави Анатолієм Кукоблею та екс-губернатором Степаном Бульбою. Останні ведуть "інформаційні війни" проти Асадчева, лобіюють його відставку в Кабміні.

У Харківській області існує конфлікт між мером Харкова Михайлом Добкіним та секретарем міськради Геннадієм Кернесом з одного боку та губернатором Арсеном Аваковим (НСНУ) й угрупуванням братів Олександра та Владислава Протасів (група "TARGET" та громадська організація "Городской дозор") – з іншого.

КВУ відзначає, що громадськість залучається до конфліктних ситуацій здебільшого за матеріальну винагороду.

Потужних масових протестних акцій не зафіксовано, окрім локальних, що носять соціально-побутовий характер. Винятком можна вважати інтерес громадян до участі в зустрічах із Юрієм Луценком, йдеться у звіті.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News