Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Янукович гальмує вступ до СОТ, дратуючи США м'ясом

П'ятниця, 9 лютого 2007, 10:54

Вступ України до СОТ затягується через незгоду сторін з питань квотування експорту зерна і ліцензування імпорту м'ясної продукції.

Як стала відомо "Комерсант-Україна", поки ці проблеми не будуть вирішені, США не нададуть у секретаріат СОТ свої висновки про відповідність українських законів стандартам організації, а без них засідання робочої групи по вступу України, заплановане на лютий, відбутися не може.

Експерти відзначають, що зволікання з рішенням аграрних питань може затягти вступ України в організацію до кінця 2007 року.

Видання також повідомляє, що неофіційне засідання робочої групи по вступу України до СОТ, заплановане на початок лютого, відкладається на невизначений термін.

Як повідомило джерело газети, яке бере участь у переговорному процесі, низка членів робочої групи вже надіслали свої коментарі, у тому числі Єврокомісія та Індія. Їхні висновки про українське законодавство були названі "дуже доброзичливими".

А от представники США, за словами співрозмовника, відмовилися відсилати вже підготовлені коментарі у виконавчий комітет СОТ.

Відмову американці неофіційно мотивують тим, що колись "необхідно пов'язати два питання двосторонніх відносин – торгівлі продуктами тваринництва і непорозумінь з торгівлею зерном".

За даними джерела, ця проблема була піднята головним переговорником США з аграрних питань Річардом Краудером у ході зустрічі з міністром економіки Володимиром Макухою на Всесвітньому економічному форумі в Давосі.

"Мова йшла про визнання Україною американського сертифіката відповідності м'яса,– розповів журналістам пан Макуха.– І мені здається, що проблема по м'ясу уже фактично вирішена".

Разом з тим міністр пообіцяв "до кінця лютого вирішити проблему з зерном, щоб лібералізувати цей ринок, однак зберегти зерновий баланс".

Як відомо, введення Україною в жовтні 2006 року квотування експорту зернових викликало протест низки країн-членів СОТ, зокрема США, ФРН і Нідерландів, посли яких заявили, що ці обмеження можуть стати перешкодою для вступу в організацію.

На думку експертів, прихований конфлікт між Україною і США з аграрного питання затягує терміни вступу України до СОТ, запланованого Кабміном на липень.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування