Станік знає, що офіс Ющенка нацькував на неї СБУ

Четвер, 3 травня 2007, 16:09

Звільнена з посади судді Конституційного суду Сюзанна Станік заявляє, що секретаріат президента давав доручення СБУ знайти на неї компромат.

"Спочатку мене труять, весь цей бруд, нісенітницю, наклеп викидають на мене, фактично це був не просто тиск на мене, це була спроба психічно мене знищити", - заявила вона в інтерв'ю РИА Новости.

"Організовував це все секретаріат президента, у мене є прізвища тих людей СБУ, яким було чітко сказано: рити, шукати, аж до звільнення, знайти на неї щось", - стверджує Станік.

"Ну, по-перше, якби я знала, що в мене, вибачите, десь є гріх - я б не взялася за цю справу, це однозначно. Але питання в іншому. Питання в тому, що цими звільненнями президент налякав інших суддів, показав, що кожного можуть звільнити", - підкреслила вона.

Станік також переконана, що її звільнили з метою змінити суддю-доповідача в справі про конституційність указу президента про розпуск парламенту.

Станік також ще раз висловила думку, що президент не мав права її звільняти. За її словами, 126-а стаття Конституції забезпечує гарантії незалежності суддів, у тому числі дає перелік підстав, за якими можна звільнити суддю.

"І там іде пункт 5-й, по якому можна звільнити суддю - за порушення присяги. Порушення присяги передбачає якусь дію або якусь триваючу бездіяльність судді, що привела до якихось наслідків", - підкреслила вона.

Станік також відзначила, що "жодного суддю КС не можна звільнити експромтом, навіть президент не може цього зробити".

"Щоб звільнити суддю КС, потрібно звернутися в комісію з етики нашого Конституційного суду, що розглядає подібні звернення, вивчає факти й потім це обговорюється на закритому засіданні КС і тільки після цього рішення з цього питання приймається простою більшістю голосів. При звільненні судді за це повинно бути не менше 12-ти голосів з 18 членів Конституційного суду. Але й це - ще не звільнення судді. Саме рішення про звільнення повинне бути розглянуте Верховною Радою", - заявила вона.

Щодо звільнення її колеги Валерія Пшеничного, Станік відзначила, що його звільнили нібито за порушення таємниці дорадчої кімнати. "Насправді, коли було засідання 5-го квітня, на якому визначалося слухання у цій справі про конституційність першого указу президента України, було звичайне процедурне питання, взагалі ніхто ні в яку дорадчу кімнату не виходив", - стверджує вона.

Станік повідомила, що вона й Пшеничний написали заяви в Генпрокуратуру із приводу свого звільнення.

"Буду подавати позов до суду, буду домагатися правди через суд. Але я розумію, що з точки зору діяльності нинішніх судів в Україні, це все буде тягтися роками. Слухання у справі будуть переноситися з різних причин і з різних приводів", - відзначила також Станік.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування