Януковича запідозрили в ручному управлінні ринком хліба

Понеділок, 4 червня 2007, 12:53

Нардеп Ксенія Ляпіна підозрює, що уряд Віктора Януковича використовує посуху для введення ручного управління на ринку зернових.

Про це вона заявила в коментарі сайту RAZOM.

"Ще остаточно невідомо, який влив матиме посуха на цьогорічний врожай зернових. Можливо, він і буде меншим на 10-15 %. Але це не настільки катастрофічна ситуація, щоб повністю забороняти експорт, як це погрожує зробити Кабмін Януковича", - зазначила Ляпіна.

"Складається враження, що уряд розглядає посуху як привід, щоб знову вручну покерувати в сегменті ринку зернових", - припустила депутат.

Народний депутат нагадала, що минулого року без жодних підстав незаконно вводились ліцензії, квоти для зернотрейдерів тощо.

"Таким чином урядовці зменшили вартість зерна для селян, звузивши ринок. Це призвело до того, що цьогорічні посіви можуть бути меншими", - зауважила Ляпіна.

Вона також зауважила, що уряд маніпулює статистикою, оприлюднюючи такі цифри, які їм вигідні.

"Безумовно, є посуха. Ми маємо різні прогнози, наскільки сильно вона вплине на врожай. Але вже чітко видно, що уряд знову хоче взятися за ручні методи управління економікою. Це не може не турбувати, адже загрожує ще більшим звуженням ринку зернових. Це може призвести до ще більших збитків сільгоспвиробників і повністю відбити в них бажання працювати у цій галузі", - підсумувала Ляпіна.

Водночас ще один депутат-нашоукраїнець Михайло Полянчич вважає, що ціни на хліб піднімуться найближчим часом.

"Запаси зерна по якості зараз дуже погані. І ці запаси і в держрезерві, і в аграрному фонді вичерпуються. Якщо держава і органи місцевого самоврядування не почнуть вживати рішучих заходів, хліб обов’язково подорожчає", - зазначив він.

На питання про ініціативу уряду цілковито заборонити експорт зерна, Полянчич відповів: "Це - неправильний підхід, адже це – не ринкові механізми".

З іншого боку, за його словами, держава має взяти на себе зобов’язання по компенсації підняття цін на зерно, щоб подорожчання не вдарило по соціально незахищеним верствам населення.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News