Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Ющенко вирішив відмовитися від Rosukrenergo

Четвер, 5 липня 2007, 11:02

Україна може відмовитися від послуг швейцарського трейдера Rosukrenergo і вже з наступного року перейти до прямих постачань газу.

Про це заявив в інтерв'ю "Ведомостям" президент України Віктор Ющенко.

За його словами, це питання стоїть на порядку денному його майбутньої зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним у Сочі.

Ющенко не виключає, що зміна схеми постачань газу призведе до усунення газового трейдера Rosukrenergo, що перетворився за допомогою "Газпрому" в ексклюзивного постачальника газу в Україну.

Проекти документів про перехід на прямі контракти і про координацію росту цін на газ і на транзит уже підготовлені, підтвердив чиновник у раді нацбезпеки й оборони України.

Rosukrenergo менше ніж за три роки перетворилося у великого газового трейдера. У 2005 р. компанія стала ексклюзивним постачальником на Україну середньоазіатського газу — 37 млрд куб. м.

Вона одержала ще й можливість перепродувати частину сировини в Європу (8,7 млрд куб. м). Дохід від продажу газу склав $4,3 млрд, а чистий прибуток — $755 млн, майже уся вона пішла на дивіденди акціонерам.

Після цього "Газпром" переоформив на себе 50% трейдера. У 2006 р. Rosukrenergo продала на Україну вже 50,1 млрд куб. м, на експорт — 8,96 млрд куб. м, а виторг трейдера виросла до $7,11 млрд.

"Якщо будуть установлені [між Україною і Росією] зрозумілі прозорі принципи, на базі яких формується цінова політика, хто буде виконувати цю функцію [із постачання газу] — питання настільки другорядне, що воно зовсім не буде обговорюватися в серйозних кабінетах", - говорить український президент.

Він згодний, що ціна газу в 2008 р. може збільшитися, і вважає, що українській промисловості з погляду підвищення конкурентноздатності "корисно і вигідно" купувати газ за ринковими цінами.

Передбачити ціну на газ для України на 2008 р. Ющенко не зміг, але висловив упевненість, що запропонована Росією ціна — $235 за 1000 куб. м — "має значну політичну складову".

"Політику лібералізації потрібно проводити продумано, з урахуванням середньострокової перспективи: не можна в грудні змінювати ціну на газ, якщо країна у вересні затвердила бюджет", — заявив Ющенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування