Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Бойко влаштував істерику з приводу ініціативи Ющенка

Четвер, 5 липня 2007, 11:33

Міністр палива й енергетики України Юрій Бойко критикує президента Віктора Ющенка за намір відмовитися від послуг швейцарського трейдера Rosukrenergo і вже з наступного року перейти до прямих постачань газу.

Про це він заявив в інтерв'ю "Ведомостям".

"Хотів би я подивитися на того "патріота", що готовий вилучити з української економіки $4 млрд у рік на користь економіки іншої країни!" — обурився міністр палива й енергетики.

Сьогодні Україна стягує за транзит газу $1,6 з 1000 куб. м, а це в сумі близько $2,1 млрд на рік, підраховує Бойко.

"Припустимо, ставка транзиту виросла до середньоєвропейської — $2,8-3,2, що дає Україні додатковий доход у $1,8 млрд. Імпортує Україна 55 млрд куб. м газу на рік, і сьогодні ціна на цей газ — $130 за 1000 куб. м. Якщо вона підніметься до світової ($230), то додаткові витрати економіки України збільшаться на $5,5 млрд у рік. Різниця — майже $4 млрд. на рік!", - заявив він.

На думку Бойка, Україна не може сьогодні купувати газ за європейською ціною, по якій його хоче продавати Росія.

Rosukrenergo — той самий буфер, що необхідний Україні на час адаптаційного періоду, вважає він.

У той же час представник Rosukrenergo Андрій Кнутов відмовився дати коментарі щодо ініціативи президента.

А екс-міністр фінансів України Віктор Пинзеник вважає, що повернення до прямих постачань газу виправдано, оскільки Rosukrenergo не має у своєму розпорядженні власного палива.

Частка в Rosukrenergo є самим коштовним активом нового холдингу Group DF, що належить партнерові "Газпрому" Дмитрові Фірташу.

Rosukrenergo (Швейцарія) створена в 2004 р. Ексклюзивний постачальник середньоазіатського газу в Україну. 50% її акцій належать "Газпрому", решта 50%, за даними PriсewaterhouseCoopers, через Centragas контролюють українські підприємці Дмитро Фірташ (45%) і Іван Фурсін (5%).

Лідер БЮТ Юлія Тимошенко не раз обвинувачувала Юрія Бойка в причетності до створення "Росукренерго".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування