Дії Ради назвали спектаклем, але Лавринович чекає продовження через 2 місяці

Вівторок, 4 вересня 2007, 20:58

Глава Мін'юсту Олександр Лавринович допускає, що висновок КС по законопроекту про недоторканність може бути надано новому парламентові через 2 місяці.

"Якщо Конституційний суд буде оперативно це (подання) розглядати, то через півтора - два місяці у Верховній Раді може бути уже висновок Конституційного суду...Звичайно, при новому складі (парламенту)", - сказав міністр в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

Ларинович назвав дії Верховної Ради 5-го скликання першим обов'язковим кроком для того, щоб можна було змінити Конституцію.

За його словами, такий крок парламенту наразі доцільний. "Мова йде тільки про те, щоб зафіксувати волю більшої половини народних депутатів, що звертаються до суду зробити попередню експертизу. А рішення буде ухвалюватися вже після того (після виборів)", - сказав він.

У той же час українські політологи сумніваються в тому, що Конституційний суд візьме до розгляду проголосований 4 вересня у Верховній Раді проект змін до Конституції про скасування недоторканності.

"Я не виключаю, що Конституційний суд може відхилити цей закон, мотивуючи тим, що парламент у цьому складі не повноважний приймати законодавчі акти. Я думаю, що Конституційний суд займе більш обережну позицію - він визнає легітимність парламенту, але буде заперечувати правочинність законодавчих ініціатив", - вважає Андрій Єрмолаєв.

"У будь-якому випадку ми маємо факт, що цим складом парламенту напрацьований законопроект, що вирішує проблему недоторканності. Навіть якщо зараз розгляд цього закону буде відкладено з мотивацією, що його мають переголосувати, коли парламент буде повноважний, проте, створено політичний прецедент і тепер з гасла на майданах ця проблема стала проблемою законодавчої ініціативи", - відзначив політолог.

У той же час директор інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов вважає, що прийняття закону про зміни в конституцію є скоріше політичним рішенням і піар-ходом, ніж прагненням дійсно скасувати недоторканність парламентаріїв і президента.

"Усе це спектакль. Усе це розраховано на публіку, на передвиборчу гру. Головне було скликати Верховну Раду, знайти привід електоральний, піарний, пограти на публіку, пограти на нервах в опозиції і президента", - відзначив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...