Татари звинувачують "Приват" у захопленні влади

П'ятниця, 2 листопада 2007, 08:56

Глава торговельного представництва Республіки Татарстан в Україні Ростислав Вахітов звинувачує групу "Приват" у захопленні влади на Кременчуцькому НПЗ, акціонером якого є Татарія.

"У нас є безперечні докази того, що за всіма діями стоїть група "Приват". Якщо треба, ми готові представити їх у всіх правоохоронних органах, як Росії, так і України", - заявив він у четвер, пише "Комерсант-Україна".

На думку заступника генерального директора ВАТ "Татнафта" Наіля Маганова, зв'язок голови правління "Укртатнафти" Павла Овчаренка з групою "Приват" підтверджує той факт, що він відкликав позови "Укртатнафти" до "Укрнафтогазу", який вів реєстр Кременчуцького НПЗ і списав акції на користь "Нафтогазу".

У 2005 році Державна комісія з цінних паперів і фондового ринку звинуватила цю компанію в непрофесійних діях на ринку цінних паперів (розголошення інсайдерської інформації на користь компаній групи "Приват") і відкликала її ліцензію, однак "Укрнафтогаз" через суд її відновив.

Як заявив Маганов, минулого тижня він був на Кременчуцькому НПЗ і зустрів там голову наглядвої ради компанії "Славутич-реєстратор", що входить у групу "Приват", Геннадія Корбана.

За словами Маганова, Корбан нібито порадив йому для розв’язання конфлікту на НПЗ поїхати в Київ і провести переговори з Ігорем Коломойським і Олександром Ярославським (власник групи "Укрсиббанк").

Сам Корбан заявив виданню, що з Магановим не зустрічався і що група "Приват" не має до зміни керівництва "Укртатнафти" жодного стосунку.

Овчаренко не захотів коментувати виданню свій зв'язок із Коломойським і Ярославським, назвавши заяви Маганова дурницями.

Як відомо, 19 жовтня на Кременчуцькому НПЗ відбулася зміна влади, коли колишній голова правління ЗАТ "Укртатнафта" (власник Кременчуцького НПЗ) Овчаренко, звільнений у 2004 році, змістив чинного голову компанії Сергія Глушка, лояльного "Татнафті".

У "Укртатнафти" два найбільших акціонери. Татарська сторона контролює завод через Міністерство майна Татарії (28,77%), "Татнафту" (8,61%), швейцарську AmRuz Traiding AG (8,34%) і SeaGroup International Plc (США) (9,96%).

Однак у травні акції "Укртатнафти", які належать іноземним компаніям, були списані "Укрнафтогазом" на користь іншого власника – "Нафтогазу", що збільшило пакет останнього з 43,054% до 61,35% (ще близько 1% НПЗ належить групі "Приват").

Зараз "Татнафта" заперечує списання акцій в українських судах. "Татнафта" і влада Татарії заявили, що вважають дії Овчаренка продовженням корпоративного конфлікту акціонерів, і назвали події в на Крменчуцькому НПЗ "бандитським захопленням".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...