Керівник "Укртатнафти" пішов у СБУ з доказами "банкрутства"

П'ятниця, 2 листопада 2007, 14:37

Голова правління ЗАТ "Укртатнафта" Павло Овчаренко направив в Управління СБУ в Полтавській області інформацію про виявлені ним ознаки доведення підприємства до банкрутства його попереднім керівництвом.

Як повідомляє УНІАН, у своєму зверненні він зазначає, що аналіз результатів фінансово-господарської діяльності "Укртатнафти" і офіційної статистичної звітності підприємства станом на 1 жовтня 2007 року встановив ознаки доведення підприємства до банкрутства і завдання шкоди державі в особливо великих розмірах.

"Постачання нафтової сировини "Укртатнафтою" в квітні-вересні 2007 року здійснювалося з використанням схем, що призводять до несплати ПДВ до бюджету при митному оформленні нафти. Даний факт підтверджується актом перевірки Кременчуцької ОДПІ від 25.06.2007", - зазначає він.

"При оформленні нафти виписувався податковий вексель на суму ПДВ, який потім не погашався у зв’язку з пільгами ТОВ "Таїз" - дочірнього підприємства спільного українсько-польського підприємства "Тайстра". Водночас АТ "Укртатнафта" одержувало податкові накладні з ПДВ від цього пільговика і ставило ПДВ у податковий кредит", йдеться у зверненні.

За інформацією Овчаренка, через пільговиків було поставлено 2,4 млн. тонн нафти на суму 5,6 млрд. грн. і втрати держави від несплати ПДВ становили близько 1 млрд. грн.

Разом з тим, "відмова податкових органів відшкодувати з бюджету суми ПДВ, сплачені АТ "Укртатнафта" у вартості нафти як результат використання даних схем при постачанні сировини призведе до неможливості розрахуватися із заборгованістю за нафтову сировину (більш як 2,5 млрд. грн.) і банкрутства підприємства з боку постачальників нафти".

Крім того, за даними Овчаренка, збитки ЗАТ "Укртатнафта" за дев’ять місяців 2007 року становили 127 млн. грн., що, на думку глави правління, є "результатом цілеспрямованої політики із закупівлі сировини і реалізації зі знижками нафтопродуктів через комерційні структури, що представляють інтереси ВАТ "Татнафта" в Україні" (засновник ЗАТ "Укртатнафта" з боку Республіки Татарстан).

"На підставі аналізу умов контрактів і показників фінансового стану ЗАТ "Укртатнафта" в динаміці можна зробити остаточний висновок про наявність ознак дій менеджменту компанії з доведення підприємства до банкрутства", - заявив Овчаренко.

"Цілеспрямоване доведення ЗАТ "Укртатнафта" до стану критичної неплатоспроможності могло мати своїм слідством втрату державою Україна контролю над пакетом акцій "Укртатнафти" у розмірі 43,054%", - наголосив він.

Як відомо, Сумський апеляційний суд 29 серпня поновив Овчаренка на посаді голови правління "Укртатнафти", з якої він був звільнений у вересні 2004 року, і 19 жовтня він приступив до роботи. Мінпаливенерго і татарські акціонери Кременчуцького НПЗ визнали єдиним легітимним керівником "Укртатнафти" Сергія Глушка.

На вимогу акціонера, який володіє понад 10% акцій, правлінням "Укртатнафти" вирішено 17 грудня провести збори акціонерів, на яких зокрема, розглянуть питання відкликання і обрання голови і членів наглядової ради, правління підприємства і ревізійної комісії.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...