ТИМОШЕНКО ЗАЯВЛЯЄ, ЩО РНБО ВІДМОВИЛАСЯ ВІД "РОСУКРЕНЕРГО"

Субота, 2 лютого 2008, 14:22

Прем'єр Юлія Тимошенко заявляє, що Рада нацбезпеки і оборони вирішила відмовитися від послуг "РосУкрЕнерго" і його дочірніх структур.

Про це Тимошенко повідомила у суботу на брифінгу в Кабінеті міністрів.

"Без стресів для внутрішнього ринку України було сформовано рішення щодо відходу від послуг РосУкрЕнерго і УкрГазЕнерго, інших посередників, які є неефективними і руйнівними, і перехід на прямі контракти", - сказала Тимошенко.

"Ці переговори в тому числі буде проводити і уряд, еволюцiйно, щоб не дестабілізувати жодних процесів транспортування газу через Україну, а також не допустити будь-яких коливань для внутрішнього ринку України", - додала вона.

За словами прем’єра, "Нафтогазу України" будуть "повернуті всі права з реалізації газу на внутрішньому ринку".

"Також після указу президента за підсумками РНБОУ будуть переглянуті ліцензії УкрГазЕнерго та інших метастазних утворень", - додала Тимошенко.

Вона повідомила журналістам про численні зловживання попереднім керівництвом "Нафтогазу України", міністром палива та енергетики Юрієм Бойком.

"Сформовано доручення силовим структурам, і ми сподіваємося, що воно буде в рішенні РНБО, по кожному випадку, де є порушення закону, провести розслідування. І це буде перший справжній тест на наявність силових структур в Україні взагалі", - сказала прем’єр.

За словами Тимошенко, президент Віктор Ющенко "цілком і повністю" підтримав це рішення РНБО.

"Президент підтримав початок переговорів уряду з країнами, які мають стосунок до забезпечення України газом", - сказала вона.

"Ми звільнимо ринок України від цієї ракової пухлини", - додала вона на питання про майбутнє "РосУкрЕнерго" і "УкрГазЕнерго".

Тимошенко назвала неможливою заміну керівництва "УкрГазЕнерго", оскільки це не дозволяють зробити угоди, підписані попереднім керівництвом "Нафтогазу", які, за словами прем’єра, закріплюють "свинське ставлення" до національних інтересів.

Тимошенко продемонструвала слайд, де повідомлялося, що у 2004 році за транспортування російського газу Україна отримала 28,3 мільярда кубометрів газу, в 2005 році – 24 мільярди, а в 2008 – 9 мільярдів.

"Коли підключилося "РосУкрЕнерго" зі своїми добрими порадами, зі своїм втручанням у міжнародні договори України, ми маємо як плату за транзит на початок 2008 року всього 9 мільярдів кубометрів. За три роки вторгнення "РосУкрЕнерго" і "УкрГазЕнерго" більше ніж в три рази зменшився обсяг газу, який Україна отримує за транзит російського газу", - сказала Тимошенко.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...