В Україні долар втрачає позиції

П'ятниця, 8 лютого 2008, 09:52

У монетарному звіті за минулий рік експерти Національного банку відзначили зниження рівня доларизації вітчизняної економіки.

Про це в п'ятницю пише газета "Дело".

Якщо на 1 січня 2007-го він складав 27%, то на кінець року - 22,7%. Раніше цей показник зростав. Наприклад, за аналогічний період позаминулого року рівень доларизації підвищився на 14,3%.

Новою тенденцією має бути задоволений голова правління Нацбанку Володимир Стельмах, який вважає доларизацію однією з найбільших проблем української економіки.

Газета зазначає, якщо населення воліє використовувати іноземну, а не національну валюту, ефективність грошово-кредитної політики Центробанку значно знижується.

"Коли в обороті переважає іноземна валюта, НБУ не може регулювати всі грошові потоки в країні", — сказав директор Центру соціально-економічних досліджень "CASE Україна" Дмитро Боярчук.

"Тому, наприклад, зменшувати грошову масу й у такий спосіб боротися з інфляцією йому дуже складно", - пояснив він.

У той же час, газета зазначає, що показник, що розраховує Нацбанк, відбиває тільки частку доларових депозитів у грошовій масі. Їхній обсяг за останній рік зріс на 28,1% (до 90 мільярдів у гривневому еквіваленті), у той час як внески в гривні збільшилися на 66,5% (до 190 мільярдів).

Що стосується інших банківських ресурсів, то вони, навпаки, в основному залучаються в іноземній валюті. Це підтверджують і в Нацбанку.

"Процес зменшення доларизації економіки поки що нестійкий. У структурі ресурсної бази банків продовжує зростати частка внесків і кредитів інших банків. У 2007 році ця частка збільшилася з 22,8 до 29,4% — переважну частину міжбанківських зобов'язань складають залучення від нерезидентів (тобто в інвалюті)", — говориться в згаданому монетарному огляді.

Більш показовою буде структура виданих банками кредитів.

За даними НБУ, довгострокові зобов'язання перед банками за підсумками 2007-го складали більш 295 мільярдів гривень: з них 177 мільярдів — в іноземній валюті (60%), а 119 мільярдів — у національній.

Більш низькі ставки по позиках у доларах і євро — це основна причина, через яку реальний рівень доларизації в країні навряд чи істотно зміниться найближчим часом.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування